close
Magna EuropaPromovate

Verhofstadt: „În noua ordine mondială, UE și Regatul Unit ar putea să profite de susținerea reciprocă”

europarl.europa.eu

Înaintea votului de miercuri privind acordul de retragere, coordonatorul Parlamentului pentru Brexit, Guy Verhofstadt (Renew Europe, Belgia), ne-a acordat un interviu.

Înaintea votului de miercuri privind acordul de retragere, coordonatorul Parlamentului pentru Brexit, Guy Verhofstadt (Renew Europe, Belgia), ne-a acordat un interviu.

Unul dintre obiectivele acordului de retragere este protejarea drepturilor cetățenilor. Cum vor fi acestea protejate?

Drepturile cetățenilor sunt protejate pe mai multe niveluri. În primul rând, la nivelul acordului de retragere în sine. Parlamentul European a reușit să includă toate drepturile de securitate socială în acordul de retragere, precum și drepturile viitorilor copii și supravegherea judiciară de către Curtea Europeană de Justiție.

În al doilea rând, am asigurat drepturile cetățenilor la nivelul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit. De exemplu, ne-am asigurat că cetățenii nu mai trebuie să plătească o taxă pentru a obține un statut de stabilit, ne-am asigurat că este suficientă o singură cerere pe familie și că există mai multă clemență în ceea ce privește documentele ce dovedesc rezidența.

Apoi, există cel de-al treilea nivel pe baza căruia am obținut asigurări din partea autorităților britanice pentru o implementare corectă atât a acordului de retragere, cât și a sistemului de înregistrare a cetățenilor UE – latura practică a drepturilor cetățenilor, ca să spunem așa.

Rămân câteva aspecte de clarificat – cum ar fi necesitatea unui document fizic și necesitatea unei autorități de monitorizare cu adevărat independente – dar Parlamentul European este hotărât să utilizeze negocierile privind viitoarele relații ca pârghie pentru a garanta partea practică a drepturilor cetățenilor.

În noua ordine mondială, UE și Regatul Unit ar putea să profite de susținerea reciprocă.

Guy Verhofstadt (Renew Europe, Belgia)

Regatul Unit părăsește UE la 31 ianuarie, dar asta nu înseamnă sfârșitul cooperării. Cum vedeți viitoarele relații UE-Regatul Unit?

În mod ideal, ar trebui să putem avea mai mult decât un acord de liber schimb cu Regatul Unit. Nu numai „tarife zero” și „cote zero”, ci și „dumping zero”; asta înseamnă că standardele noastre europene sociale și de mediu vor fi pe deplin respectate în viitoarea noastră relație comercială.

Sper că va exista încredere suficientă între UE și Regatul Unit pentru un adevărat acord de asociere cu un pilon economic, dar și cu cooperarea în materie de poliție, apărare, schimb de informații și afaceri externe. Cred că ar trebui să fim ambițioși, deoarece în noua ordine mondială, UE și Regatul Unit ar putea să profite de susținerea reciprocă.

Cum vedeți rolul Parlamentului în menținerea relațiilor viitoare cu Marea Britanie?

Parlamentul va fi implicat în negocierile privind viitoarea relație prin intermediul grupului de coordonare al Regatului Unit care va înlocui grupul de coordonare Brexit începând cu 1 februarie.

Dar avem nevoie și de o supraveghere parlamentară în comitetului mixt format din reprezentanți ai guvernului Regatului Unit și ai Comisiei Europene. Acest comitet mixt va lua decizii de interpretare cu privire la acordul de retragere, inclusiv în ceea ce privește drepturile cetățenilor. Așadar, este vital ca Parlamentul European – alături de Camera Comunelor – să obțină o supraveghere democratică asupra felului în care se iau deciziile în acest comitet mixt.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.