close
Actualitate

Victor Șera, elevul clujean care a obținut premiul I la Olimpiada Internaţională de Latină: „O văd foarte diferit de orice altă limbă, e ca o poftă pentru mister”

ebsradio.ro

Victor Șera se pregătește să urmeze o carieră în IT, dar nu a putut să uite prima dragoste, limba latină

Victor Șera, elev în clasa a XII-a la Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I la Olimpiada Internaţională de Limba şi Literatura Latină.

El spune că această limbă l-a fermecat, așa că de la pasiune la performanță, pentru el a fost un singur pas.

Chiar dacă a obținut rezultate spectaculoase la această materie, tânărul vrea să urmeze o carieră în informatică, dar se gândește să îmbine cele două domenii.

„Eu, personal, o văd foarte diferit de orice altă limbă, cred că aș descrie-o cel mai bine ca o poftă pentru mister. Latina are ceva anume ce ne atrage pe unii dintre noi. Necesită mult timp de pregătire, dar acel timp poate oricine să îl investească dacă îi place cu adevărat o materie. Pot să spun că niciun minut din studiul meu nu a fost forțat. Toate orele pe care le-am petrecut învătând s-au simțit. A fost o plăcere, de altfel. Plănuiesc să merg la o facultate de informatică, așa că pentru mine acest rezultat e mai mult simbolic”, a spus Victor Șera.

Rețeta succesului nu este tocmai una ușoară, spune cel care l-a pregătit pentru concurs, profesorul Alexandru Dudău.

„Totul presupune foarte multă păsiune pentru carte, pentru cunoaștere, curiozitate intelectuală autentică, muncă evident foarte multă și rezistență. E pur și simplu o victorie foarte frumoasă în fața prejudecăților. Trăim într-o lume în care performanța școlară este privită ca ceva aproape inutil. Eu mă bucur extraordinar pentru rezultatul lui Victor pentru că este o victorie a inteligenței, a răbdării și este o lecție din care cred că putem învăța toți”, a declarat pentru EBS Radio Alexandru Dudău, cel care l-a pregătit pe Victor.

Din echipa României la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Latină a făcut parte și Paul Horea Hossu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca.

Olimpiada Internațională de Limba și Literatura latină s-a desfășurat luna aceasta în Italia, la Venosa și este considerată una dintre cele mai prestigioase competiții umaniste din învățământul preuniversitar european, recunoscută de UNESCO pentru promovarea excelenței în educație și a patrimoniului cultural universal.

Ioana Pîrlea

(ebsradio.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.