close
Calendarul zilei

11 mai, 1904, s-a născut Salvador Dali, pictor, grafician şi scriitor spaniol, reprezentant strălucit al suprarealismului

1995Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât prelugirea, pe termen nelimitat, a Tratatului de Neproliferare Nucleară, semnat în urmă cu 25 de ani.

1994 – La Strasbourg, în cadrul Sesiunii Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei, Teodor Meleşcanu, ministul de externe al României, a semnat Protocolul 11 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, considerat document cheie al Convenţiei şi care prevede, printre altele, dreptul cetăţenilor de a se adresa Curţii Drepturilor Omului.

1991 – A fost semnat, la Bucureşti, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungaria privind stabilirea unui regim de cer deschis.

1990Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor de la 20 mai.

1988 – A murit Kim Philby, spion britanic aflat în slujba URSS.

1980 – A murit sculptorul Vida Geza, care a început încă din copilărie să cioplească în lemn. Din 1931 şi până în 1935, a studiat cu celebrul pictor Sandor Ziffer, iar debutul său a avut loc cu ocazia expoziţiei artiştilor plastici baimăreni din 1937. El a prezentat mai multe lucrări realizate în lemn, printre care şi opera „Mineri”.

1955 – Au început lucrările Conferinţei de la Varşovia, în cadrul cărora a fost creat Tratatul cu acelaşi nume. România a fost semnatară a Tratatului de la Varşovia.

1949Israelul a fost primit în ONU.

1939 – A avut loc semnarea acordului economic româno-englez, care prevedea dezvoltarea schimbului de mărfuri, crearea de organizații comerciale engleze în România, înființarea de zone libere în porturile românești etc.

1931Conferinţa şefilor Statelor Majore ale ţărilor Micii Înţelegeri, desfăşurată la Bucureşti, a definitivat textul Convenţiei militare unice a Micii Înţelegeri.

Mica Înţelegere a fost o organizaţie de securitate regională defensivă, alcătuită din România, Cehoslovacia şi Iugoslavia prin convenţii bilaterale de alianţe între Cehoslovacia-Iugoslavia (14.VIII.1920), România-Cehoslovacia (23.IV.1921) şi România-Iugoslavia (7.VI.1921).

Avea ca obiectiv menţinerea şi apărarea statu-quo-ului teritorial stabilit prin tratatele încheiate în urma Primului Război Mondial (şi-a încetat activitatea în 1938).

1923Ministerul de Război din România a publicat „Programul ceremoniei înhumării ostaşului necunoscut”, broşură în care s-a propus omagierea eroilor neamului în ziua de „Înălţarea Domnului”.

Această zi a fost marcată până în 1947 şi a fost reluată după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989.

1916 – A murit Karl Schwarzschild, fizician german, cunoscut pentru găsirea unor soluții exacte pentru ecuațiile de câmp ale lui Einstein pentru relativitatea generală, pentru cazul limitat a unei mase sferice non-rotative în 1915. Soluția Schwarzschild, care face uz de coordonate Schwarzschild și metrica Schwarzschild, duce la raza Schwarzschild, care este dimensiunea orizontului de evenimente al unei găuri negre non-rotative.

1911 – O echipă de gimnaști români a participat la concursul internațional de gimnastică de la Torino, Italia, cucerind cupa de argint. Aceasta a fost prima participare internațională a unei echipe românești.

1904 – S-a născut Salvador Dali, pictor, grafician şi scriitor spaniol, reprezentant strălucit al suprarealismului. A realizat ilustraţii de carte, costume şi decoruri pentru balete şi filme. A scris numerose eseuri şi autobiografiile „Viaţa secretă a lui Salvador Dali” şi „Jurnalul unui geniu”.

1886 – A fost inaugurată, în faţa Universităţii din Bucureşti, statuia cărturarului iluminist Gheorghe Lazăr, fondatorul primei şcoli în limba română din Bucureşti.

Monumentul de marmură este opera lui Ion Georgescu, fostul profesor al lui Constantin Brâncuşi.

1877Guvernul României a anulat tributul către Turcia (914 000 lei), sumă pusă la dispoziția Ministerului de Război.

1784Limba germană a fost declarată limbă oficială în Transilvania.

330Constantinopolul (astăzi Istanbul) a fost inaugurat de împăratul Constantin cel Mare, pe locul vechii colonii greceşti Byzantion, ca noua capitală a Imperiului roman de Răsărit. În anul 1453, a trecut sub stăpânire turcească.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.