close
CronicăPersonalitățiPromovate

15 ani de la dispariția tragică a unui mare cercetător – Călin N. Turcu

IN MEMORIAM

Călin N. Turcu a fost cel  mai de seamă cercetător al fenomenului OZN din România, autor al unei Enciclopedii UFO, unica în țara noastră până la decesul său. La momentul tragicei sale dispariții, Cristian Petru Bălan – printre altele, cercetător în științele de frontieră– deplângea, printr-un fax din Chicago, faptul că mass media din țară nu a fost informată sau nu s-a referit îndeajuns la dispariția lui Călin N. Turcu. ”Cărțile lui Călin Turcu le puteți vedea în toate librăriile din țară și pe toate tarabele, dar numeroșii iubitori ai literaturii de frontieră care îl citesc nu știau de dispariția autorului. În SUA am anunțat deja această știre”, afirma cercetătorul, după care ne adresa rugămintea de a face publică această pierdere, ”în numele zecilor de mii de cunoscători ai lucrărilor D-lui Turcu”. Întrucât prietenul și (după cum vom vedea) colaboratorul apropiat al prof. Călin Turcu are întru totul dreptate, ne-am conformat. Astăzi, când se împlinesc 15 ani de la dispariția sa, revenim cu date despre regretatul cercetător.

Univers Club Ploiești sau urmărire permanentă

Călin N. Turcu s-a născut la Ploiești, la 25 septembrie 1942 (d. 7 ianuarie 2006, Craiova). A absolvit – în 1960 – Liceul ”Mihai Viteazul” din localitate, iar patru ani mai târziu, IEFS București (actuala UNEFS). Devine profesor de educație fizică în anul 1964 și predă ore de sport până în 1999, la Vălenii de Munte, când se pensionează înainte de termen, din motive de sănătate. Ca profesor, atinge cea mai înaltă treaptă profesională prin succese de răsunet internațional.

Nu a deținut funcții de conducere și nici titluri academice. ”Era de o modestie și disciplină rare. Încă din copilărie și adolescență a fost interesat de marile probleme ale omenirii rămase fără răspunsuri și de problemele legate de așa-numitele științe de frontieră. Împreună cu acest pasionat cercetător am fondat, în 1973, pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, un așa-numit Univers Club, care reprezenta primul mare cerc de cercetări științifice a fenomenelor UFO și adiacente din țară, în condițiile vitrege de urmărire permanentă din partea Securității, care nu permitea discuții vizând preocupări transcedentale. Univers Club-ul ploieștean a avut ca membri de seamă personalități științifice de prim rang din țara noastră, care și-au făcut cunoscute, prin mijloace mai mult sau mai puțin disimulate, câteva cercetări fundamentale din științele de frontieră. Clubul respectiv a rezistat aproape două decenii”, ne-a relatat domnul C.P. Bălan.

În vara anului 1977, Călin N. Turcu este cofondator al grupului RUFOR (Romanian UFO Reprezentative), la Vălenii de Munte. Doi ani mai târziu, apare revista cu același nume, care se va edita în 27 de numere consecutive, îngrijite de profesor. Începând din 1992, prof. Turcu a publicat 17 cărți în domeniul ufologiei și paranormalului – o adevărată enciclopedie UFO -, cărți bine documentate și bogat ilustrate. Iată câteva titluri. ”Cazuri OZN în România”, ”Dosar OZN în România”, ”Extratereștrii în România” (2 vol.), ”OZN, ultima oră”, ”Marile evenimente OZN din România”, ”OZN, istorie stranie și adevărată”, ”Enciclopedia observațiilor OZN (1517–1994), ”Între firesc și imposibil”, ”OZN – maxim interes”, ”OZN, cenzura cosmică”, ”Paradisul secretomaniei”, ”Vizitatorii din imposibil” ș.a.

Promisiunea

Cu o lună înainte de a afla de dispariția lui Călin N. Turcu, prietenul din Chicago vorbise cu profesorul la telefon, promițându-i că îl va vizita în curând. ”Am să vin să vorbim”. ”În niciun caz nu mă vei mai găsi – mi-a spus profesorul. Boala mea mă va doborî în următoarele săptămâni”. ”Nu prea i-am luat vorbele în serios, deoarece știam că boala Parkinson, de care suferea la cei 63 de ani ai săi, rareori este mortală. Dar mă înșelasem”.

Tragicul sfârșit

Cristian Petre Bălan ne-a relatat apoi împrejurările morții lui Călin N. Turcu. ”Dispariția lui s-a petrecut într-un fel tragic. Soția sa fusese chemată în Anglia să-și îngrijească nepoțica. Băiatul lor cel mare se afla la București în acele zile. Din această cauză, nici nu se știe foarte precis ziua în care a decedat cercetătorul, deoarece a fost găsit în cada de baie. Curgea apă rece peste el (se presupune că ar fi stat acolo mai bine de trei zile). Medicului legist i s-a părut foarte probabil ca decesul să se fi întâmplat în ziua de 7 ianuarie 2006, înmormântarea având loc pe data de 11 ianuarie, la cimitirul orașului Vălenii de Munte. Dumnezeu să-i odihnească sufletul!”.

Prin dispariția prof. Călin N. Turcu cercetarea fenomenului OZN din România a pierdut pe unul dintre cei mai prolifici și mai bine documentați cunoscători ai ”științelor de frontieră” din câți am avut vreodată în țara noastră.

                                                                                                                                          Leonida Corneliu CHIFU

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.