close
PersonalitățiPromovate

1954, în anchetele Securității. ”Decât să trădez mai bine muream”

1954, în anchetele Securității. ”Decât să trădez mai bine muream”

Nicolae Ciurică: M-au rupt cu bătăile, m-au pus la ”morișcă” și m-au chinuit ca vai de sufletul meu, însă nu mi-am schimbat declarațiile și nici nu mi-am turnat susținătorii. Securiștii mi-au pus în repetate rânduri în față o listă cu 60-70 de nume ale unor țărani bănățeni, bineînțeles că în frunte se afla Nistor Cernescu zis ”Finanțu”, și-au tot insistat să recunosc că mă ajutaseră de-a lungul celor patru ani de clandestinitate. Asta ar fi însemnat să-i bag pe toți în pușcărie.

Pe Finanțu l-am iubit ca pe ochii din cap, cum aș fi putut să-i fac așa ceva? La toți ceilalți țineam nespus, erau frații mei și credeam în aceeași cauză, numai mulțumită lor rămăsesem viu și liber atâta vreme. Cum m-aș mai fi suportat pe fața pământului dacă le-aș fi fost iudă? Decât să-i trădez, mai bine muream. Cum să uit ce sacrificii făcuseră oamenii ăștia, ani și ani de zile, și ce riscuri îngrozitoare își asumaseră?

(Foto: tânărul partizan Nicolae Ciurică)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.