close
Actualitate

26 septembrie – „Ziua Europeană a Limbilor”

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001.

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, o serie de evenimente sunt organizate în toată Europa, dar și în afara ei: manifestări pentru și cu copii, emisiuni radio și de televiziune, cursuri de limbi, conferințe etc.

Autoritățile naționale împreună cu diverși parteneri, în special școlile, pot să decidă cu privire la natura activităților pe care doresc să le organizeze.

Consiliul Europei a invitat statele membre să numească un „Punct de Contact Național” pentru a coordona acest eveniment la nivel național și pentru a disemina materialul de promovare pus la dispoziție de Consiliul Europei.

Pentru a marca Ziua europeană a limbilor, în mai multe orașe din România se desfășoară pe parcursul unei săptămâni diverse evenimente. Astfel, la 23 septembrie, numeroși copii, însoțiți de părinți, au venit în grădina Casei Filipescu — Cesianu din București, pentru a participa la activitățile dedicate Zilei europene a limbilor, eveniment organizat sub forma unui târg lingvistic de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și membrii Clusterului EUNIC România — Rețeaua Institutelor Naționale de Cultură din Uniunea Europeană. Publicul a avut prilejul să descopere bogăția culturală a continentului prin intermediul a numeroase activități educative precum sesiuni de speak dating, ateliere pentru copii și părinți, lecții demonstrative de limbi străine.

Totodată, cu prilejul Zilei europene a limbilor filialele Institutului Cultural Român din străinătate organizează o serie de manifestări. De exemplu, ca și în anii anteriori, ICR Madrid invită publicul local să descopere, prin exerciții interactive, elementele comune limbilor română și spaniolă, precum și avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de lecții demonstrative, care se vor desfășura în data de 29 septembrie. Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătorește Ziua europeană a limbilor prin organizarea de lecții demonstrative de limba română pentru 150 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Evenimentul va avea loc la Institutul Goethe din Rotterdam, la 26 septembrie, în intervalul 10.30-16.00, și este organizat de rețeaua EUNIC Olanda în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Regatul Țărilor de Jos.

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2001. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esențială de comunicare între popoare, dar și un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoașterea limbilor străine facilitează o mai bună înțelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european.

Anul 2001 a fost proclamat de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană ”Anul European al limbilor”, conform http://edl.ecml.at/. Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizați în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa, conform http://edl.ecml.at/.

L.R.

Tags : limba romanlimbi straineziua europeana a limbilor

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.