close
Social

50 de centre de lectură şi ştiinţe aduc resurse educaţionale de calitate în grădiniţe defavorizate

Asociaţia OvidiuRo lansează Poveşti sub Lupă, un proiect susţinut de Raiffeisen Bank, prin care 50 de centre de lectură şi ştiinţe vor fi create în tot atâtea grădiniţe din comunităţi rurale sărace, acolo unde resursele educaţionale lipsesc sau sunt foarte limitate. În plus, toţi cei peste 1.000 de copii de vârstă preşcolară, beneficiari ai proiectului, vor primi şi câte o carte pe lună pentru acasă, timp de 3 luni. Poveşti sub Lupă îşi propune, de asemenea, să formeze o reţea de profesori de învăţământ preşcolar care să participe la formările OvidiuRo şi să împărtăşească experienţe, practici şi resurse educaţionale centrate pe dezvoltarea vocabularului, literaţie şi stimularea lecturii în grădiniţe.
Proiectul a fost lansat în luna martie şi se desfăşoară în două etape: 10 centre-pilot au fost deja create în tot atâtea săli de grădiniţă, în comunităţi defavorizate din judeţele Alba, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Maramureş, Prahova, Sibiu şi Vaslui, iar alte 40 de centre vor ajunge în grădiniţe începând cu luna septembrie 2018.
Kit-ul educaţional Poveşti sub Lupă, de care vor beneficia cei peste 1.000 de copii, din cele 50 de grădiniţe, conţine: un raft pentru cărţi, uşor accesibil pentru copii, un covor pentru sesiunile de citit împreună, un set de minim 20 de cărţi ilustrate (ficţiune şi non-ficţiune) şi numeroase resurse care încurajează dezvoltarea abilităţilor motrice, a curiozităţii şi a abilităţilor de investigare (de la magneţi sau lupe, la seturi de forme geometrice, puzzle-uri, măsuţă pentru apă şi nisip etc.).
Odată cu proiectul, OvidiuRo anunţă şi lansarea unei comunităţi profesionale on-line – insuladenisip.ro, ce se adresează exclusiv profesorilor din învăţământul preşcolar, în special celor care lucrează cu copii din zone defavorizate. Insula de Nisip este o platformă-resursă în care se împărtăşesc practici şi resurse educaţionale ce încurajează metodele de învăţare centrate pe copil şi cele pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare. O scurtă animaţie despre ce înseamnă insuladenisip.ro.
„Poveşti sub Lupă propune o soluţie la o problemă stringentă în grădiniţele sărace: lipsa resurselor educaţionale potrivite vârstei, a cărţilor ilustrate pentru copii, nevoia de profesori formaţi în tehnici de învăţare centrate pe copil şi pe dezvoltarea literaţiei sau de cărţi de calitate care să ajungă în casele celor mai săraci copii – toate sunt intervenţii necesar să se întâmple concomitent, pentru a putea genera cu adevărat o schimbare. Iar cu suportul Raiffeisen Bank, cărora le mulţumim pentru susţinerea pe termen lung, sperăm ca proiectul pilot de anul acesta să fie doar începutul unui proiect sustenabil şi de impact, care va aduce copiii săraci mai aproape de cărţi şi implicit de succesul la şcoală şi în viaţă.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.
„Accesul la educaţie preşcolară rămâne o provocare pentru mii de copii din comunităţi defavorizate, care nu au o frecvenţă foarte bună sau nu sunt nici măcar înscrişi la grădiniţă. Ceea ce ne străduim să facem, alături de partenerii noştri de la OvidiuRo, este să creăm, prin proiectul Poveşti sub Lupă, o infrastructură educaţională interactivă, care să aducă împreună resurse adecvate pentru particularităţile de vârstă ale copiilor şi profesori pregătiţi în tehnici de predare axate pe copil şi dezvoltarea literaţiei. Sperăm ca prin acest proiect să dăm o şansă celor peste 1.000 de copii la care ajunge anul acesta proiectul, să înceapă să iubească cititul, poveştile, şi mai departe să fie perseverenţi în dorinţa de se instrui şi de a-şi contrui un viitor mai bun prin educaţie”, adaugă Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.
Selecţia celor 50 de grupe beneficiare este făcută pe baza gradului de implicare şi deschidere a profesorilor către tehnici de învăţare moderne centrate pe copii şi pe dezvoltarea literaţiei, dar şi a gradului de sărăcie a comunităţii, a nevoii de resurse educaţionale în grădiniţă şi a numărului mare de copii preşcolari care frecventează grădiniţa.
Despre Asociaţia OvidiuRo
Misiunea Asociaţiei OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educaţie timpurie de CALITATE şi să devină, astfel, un membru activ al societăţii româneşti.
Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil în Grădiniţă a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program naţional, în vigoare începând cu februarie 2016.
Ca Agenţie pentru Educaţie Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice şi private pentru a asigura educaţie preşcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaţionale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse şi să ajute comunităţile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniţă pentru ca niciun copil de vârstă preşcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spaţiu”.
În 2017, prin dezvoltarea de Centre pentru Educaţie de Calitate şi Literaţie în zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinit grădiniţele din mediul rural să le ofere copiilor acces la un vocabular divers şi la lumea fascinantă a cărţilor de ficţiune şi non-ficţiune.
Anul trecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din învăţământul preşcolar, focusul sesiunilor de formare fiind metodele de învăţare centrate pe copil şi cele pentru dezvoltarea literaţiei.
OvidiuRo îşi propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literaţie în grădiniţele rurale şi să distribuie minim 15.000 de cărţi pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunităţi rurale din ţară.

Tags : Asociaţia OvidiuRo

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.