close
Documentar

53 de ani de la inaugurarea Teatrului Ion Creangă din Bucureşti

La 24 decembrie 1964, a avut loc inaugurarea Teatrului Ion Creangă din Bucureşti, cu premiera Harap Alb, în regia lui Ion Lucian, directorul nou-înfiinţatului teatru. Decretul de constituire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965.

Moş Gerilă, pseudonimul sub care Moş Crăciun intra în casele românilor în acei ani, aducea bucureştenilor un dar nepreţuit, primul dintre spectacolele teatrului pentru copii şi tineret: Harap Alb, în regia lui Ion Lucian. Nou înfiinţatul teatru din Piaţa Lahovari (sediul iniţial) nu are încă un act de identitate.

Decretul de constituire al Teatrului Ion Creangă va fi emis pe 4 mai 1965; tot în acest an ia fiinţă ASSITEJ – Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret, din care face parte şi Teatrul Ion Creangă, România fiind una dintre ţările fondatoare.

În 1966, trupa de actori a teatrului întreprinde primul turneu în străinătate cu piesa Năzdrăvăniile lui Păcală, în regia lui Barbu Dumitrescu, pentru ca în 1986 piesa Snoave cu măşti să fie jucată în Japonia de 80 de ori în 110 zile.

În 1993, pe scena Teatrului Ion Creangă se joacă primul spectacol montat de o echipă de artişti englezi – „Matilda”, după Roald Dahl, regia Thomas de Mallet Burgess.

Echipa teatrului a participat la festivaluri internaţionale, printre care Festivalul Internaţional de Teatru pentru copii de la Atena, Festivalul Internaţional de Teatru din Taiwan, Festivalul Internaţional de Teatru Francofon de la Arad, Festivalul Internaţional de Teatru pentru copii de la Seul.

Din 1996, teatrul devine membru al EU NET ART, o reţea europeană cu sediul la Amsterdam, care reuneşte 100 de membri: teatre, asociaţii şi organizaţii de profesionişti din lumea spectacolului, a căror activitate este destinată copiilor.

Teatrul Ion Creangă organizează Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti, ajuns, în 2017, la cea de-a XIII-a ediţie. În anul 2008, festivalul a primit recunoaşterea ASSITEJ International, cea mai prestigioasă organizaţie de teatru pentru copii şi tineret din lume, acordându-i-se titulatura de Festival Internaţional ASSITEJ, reînnoită în anii următori.

Tags : teatrul ion creanga bucuresti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.