close
PersonalitățiPromovate

8 iulie 1946. Partizanul Nicolae Macoveiciuc este împușcat la Vicovul de Jos

Ofițer al Armatei Regale Române, Vladimir Macoveiciuc a fost inițiatorul și conducătorul primului grup de rezistență armată care a acționat pe teritoriul României după pătrunderea trupelor sovietice.
Sfârșitul său a fost tragic. Într-o ambuscadă organizată de autoritățile comuniste, în ziua de 8 iulie 1946, la Vicovu de Jos, a fost împușcat în picior de un trăgător plasat în clopotnița bisericii. Căzut pe șosea, pe o movilă de prundiș, cu pistolul Parabelum în mână, a agonizat în timp ce sângele i se scurgea prin rană. Timp de o oră, jandarmii nu au îndrăznit să se apropie de el. Se spune că ultimele sale cuvinte au fost: ”Hai, măi, veniți, că nu vă fac nimic!”.
Ulterior, căpitanul de jandarmi Ioan Popescu, cel care a condus operațiunea de capturare, avea să afirme că, în momentul morții lui Macoveiciuc, s-au deschis cerurile și s-au auzit aripi de înger.
Fiii săi au fost arestați, torturați și închiși, iar nora sa a fost bătută și violată. Părinții lui Macoveiciuc au fost anchetați și torturați, familia terorizată și distrusă. A fost înmormântat în cimitirul din Vicovu de Jos.

Sursă: Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu”

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.