close
Actualitate

9 mai

– 9 MAI 1877 –

– 144 de ani de la marile jertfe de libertate a românilor, închinate ROMÂNIEI.

– Ziua Índependenței de Stat a României.

– VEȘNICA POMENIRE EROILOR NEAMULUI NOSTRU ROMÂNESC !!!

– Glorie eternă celor ce dorm în pământul gliei românești.

– VEȘNICA LOR POMENIRE !!!

– Pe 9 mai 1866 prințul Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen a intrat în țară prin portul Drobeta-Turnu Severin.

– Ajuns în București pe 10 mai 1866 depune jurământul în Parlament pe legile țării.

– Pe Dealul Mitropoliei în fața lui ÎPS Nifon, mitropolitul Ungrovlahie, colonelul Haralambie citește formula de jurământ românesc comunicată prințului în traducere franțuzească:
„Jur de a păzi legile României, de a menține drepturile sale și integritatea teritoriului.”.

– După care prințul Carol, cu mâna dreaptă pe Evanghelie, a rostit în românește, cu voce fermă:
JUR !

– Pe 9 mai 1877, Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu ca răspuns la interpelarea deputatului Nicolae Fleva, a proclamat independența României în uralele Adunării Deputaților.

– Pe 10 mai 1877 Senatul a votat moțiunea, Independența României, iar după aceea s-a format o procesiune cu calești și torțe prin tot Bucureștiul

– Pe 10 mai 1881, la patru ani de la proclamarea independenţei faţă de Imperiul otoman, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Carol I a fost încoronat Rege al Românei.

– Pe 9 mai 1945 Ziua Victoriei.

– Actul de predare militară a Germaniei naziste a fost semnat pentru prima dată 7 mai la Reims, ora la 02:41.

– La solicitarea expresă a lui Stalin, Germania a mai semnat un document de predare la 8 mai 1945 la Karlshorst , Berlin.

– Guvernul sovietic a anunțat victoria la începutul zilei de 9 mai după ceremonia de semnare de la Berlin după miezul nopții, deci pe 9 mai ora Moscovei.

– 9 mai 1950. Ziua Europei.

– De asemenea cunoscută ca Ziua Schuman se sărbătorește pacea și unitatea în Europa.
În cadrul unui discurs ținut la Paris, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.