close
Magna Europa

8 mai 1477. Solie trimisă de Ștefan cel Mare Senatului Veneției și Vaticanului

 

O solie extraordinară condusă de Ioan Țamblac este trimisă de Ștefan cel Mare Senatului Veneției și Vaticanului în care erau expuse evenimentele recente pe care Moldova le înfruntase.

Pe de altă parte, domnul cerea sprijin împotriva turcilor:

„Știu că turcul va veni în vara aceasta iarăși asupra mea pentru cele două ținuturi, al Chiliei și al Cetății Albe care le sunt foarte supărătoare… Aceste ținuturi sunt Moldova toată și Moldova cu aceste două ținuturi este un zid pentru Ungaria și Polonia. Afară de aceasta, eu zic că dacă aceste cetăți se vor păstra, turcii vor putea pierde Caffa și Kersonesul. Și dacă Dumnezeu va vrea ca eu să nu fiu ajutat, din două lucruri unul se va întâmpla: ori această țară va pieri desigur, ori voi fi silit, de nevoie, să mă supun păgânilor. Lucru acesta însă nu-l voi face niciodată, vrând mai bine de o sută de mii de ori moartea decât aceasta”.

Centrul “Ștefan cel Mare”

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.