close
Actualitate

Academicianul Eugen Simion, premiat cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ pe anul 2018

Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, a fost recompensat cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.
De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare. Anul acesta, Medalia de Aur a Filologiei i-a fost oferită academicianului Eugen Simion, prin votul celor două sute de universităţi din toată lumea, membre ISP, potrivit news.ro. Este pentru prima dată când medalia îi revine unui specialist român. Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson. Începând din acel an, Societatea Internaţională de Filologie a decis să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel . Începând cu anul 2016,  Medalia de Aur se acordă în fiecare an, cel mai recent laureat fiind profesorul Noam Chomsky. Printre medaliaţii cu aur: Umberto Eco şi Noam Chomsky De-a lungul timpului, între laureaţii Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ s-au numărat prinţul Nikolai Trubeţkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011). Academicianul Eugen Simion este critic şi istoric literar, eseist şi editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. A predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). În prezent, este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române. Eugen Simion este membru titular al Academiei Române din 1992, iar în perioada 1998-2006 a fost preşedinte al Academiei Române. În 2013, a oferit un amplu interviu biografic săptămânalului „Weekend Adevărul“ , în care a vorbit despre cumplita foamete din vremea în care „se înfiripa comunismul“ şi despre compromisurile care au păstrat literatura română în biblioteci publice şi în sertare, în ciuda grelei poveri a proletcultismului.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.