Alege sa stai o zi pe săptămână fără telefon. Duminica.
Suntem dependenți de telefoane aproape toți. Pentru unii din noi telefonul a ajuns o extensie a trupului, aproape că nu te poți nicăieri deplasa fără el. Adicția de telefon te însingurează, te duce la depresie, aduce boală sufletului și trupului și te depărtează de tot ce viu și frumos în jurul tău. Vreau să vă las câteva gânduri despre cum am încercat eu să reduc timpul în care stau zilnic pe telefon.
Statisticile spun că atingem telefonul prin gesturile noastre în medie cam de 2500 de ori pe zi. Stăm cu ochii în el cam vreo 3 ore și 15 minute pe zi și jumătate din situațiile în care folosim telefonul sunt după 3 minute de la precedenta folosire. Trei ore înseamnă practic cam 20-25% din activitatea noastră din timpul în care suntem treji, adică din viața noastră. E mult, e foarte mult.
Pe termen lung iată ce probleme îți poate aduce adicția de ecranul telefonului:
- reduce calitatea conversațiilor dintre oameni
- afectează negativ memoria pe termen scurt și capacitatea de rezolvare a problemelor
- afectează negativ somnul și felul în care ne odihnim
- crește obezitatea
- aduce un spor de negativitate și stres
- este alarmantă corelația pozitivă dintre dependența de smartphone-uri și depresie
Vă las aici câteva gânduri care vă pot ajuta
1. Trăiește în realitate nu în virtual!
A sta cu ochii într-un ecran, de orice tip ar fi el este o modalitate de a trăi în virtual, nu în realitate. Dumnezeu ne-a creat să trăim în natură, pe această planetă, cu acești oameni lângă noi. Aici poți atinge lucrurile, le poți mirosi, gusta, auzi și vedea tridimensional în același timp. Aici poți vorbi cu oamenii, aici poți gândi și contempla ceea ce simți . Suntem creați de Dumnezeu ca ființe umane nu într-un vid alb și plictisitor, ci într-o creație excepțională, făcută toată pe potriva omului și pentru om. Nu am fost creați să trăim fără natura, fără materie. Ființa umană nu poate exista fără Universul în care trăim. Așa cum pentru pești apa e mediul lor de viață, așa e pentru om natura este mediul nostru de viață, și nu mă refer aici doar la natură ca spațiu verde, ci la mediul încojurător în care trăim.
Vei fi fericit în felul în care Dumnezeu te-a creat să fii fericit! Cum? În relație cu El, cu natura și cu oamenii de lângă tine.
Dependența de telefon te aruncă în virtual, în imaginar, adică într-o lume închipuită, creată după mintea oamenilor. Tot ceea ce vedem pe internet, deși e plin și de frânturi de realitate (de exemplu fotografiile și filmele) sunt o variantă de lume propusă și asamblată pe bucățele de oameni. Ca o lume să există, Dumnezeu trebuie să-i dea ființă! Internetul este doar o lume în imaginar, fără să fi primit statul de mediu înconjurător sau natură în care noi să trăim.
Trăiește cât mai mult în natură / mediul înconjurător (chiar dacă acesta e un mediu urban) și vei fi mai fericit decât în imaginar!
Pentru cei care muncesc fizic foarte mult, activitățile intelectuale îi relaxează. Pentru cei care lucrează intelectual foarte mult (de ex. folosind calculatorul zilnic) activitatea fizică îi relaxaează.
2. Vorbește cu oamenii de lângă tine, nu sta cu ochii în telefon
Este nepoliticos ca atunci când e o persoană lângă tine tu să stai cu ochii în telefon. Vorbește cu acele persoane. Uită-te în ochii lor. Socializează! Salută-i! Schimbă o vorbă măcar, un gând. Bucuria vine din relația cu o persoană, nu din relația cu obiectele, zice părintele Dumitru Stăniloae. Interacționând cu oamenii din jurul tău are loc un schimb de energie vie, un mic schimb de viață. Când celălat vorbește îți transmite parțial prin cuvânt o parte din caracterul lui, din duhul (starea) interioară pe care o are.
Nu e politicos când te întâlnești cu prietenii la o masă, la un eveniment, tu să stai cu ochii în telefon. Gestul arată că ceea ce e în ecran e mai valoros decât persoana din fața ta.
Când ești la masă cu cineva și tu așezi telefonul pe masă în văzul tuturor, arăți că acea întâlnire nu te va bucura prea mult timp, și va trebui să-ți petreci iarăși timpul în telefon. Bucură-te de oamenii din jurul tău!
În timpul liber din afara serviciului încerc pe cât posibil să nu stau cu ochii în telefon atunci când sunt copiii lângă mine, ci să le acord atenție, să vorbesc cu ei, să mă uit în ochii lor.
3. Închideți notificările la telefon și lasă-ți doar apelurile și sms-urile
Telefoanele au fost create să te bâzâie tot timpul când primești un mesaj pe whatsapp, când apare o nouă postare pe Facebook sau Instagram, când primești un email, când apare un update la o aplicație, când se publică un nou videoclip pe Youtube, și așa mai departe. Aproape fiecare aplicație de pe telefon te poate notifica când se întâmplă ceva. Dacă ții toate notificările deschise zilnic ai șansa să ai sute de notificări într-o zi. Asta înseamnă că telefonul tău va bâzâi sau suna în continuu. Fiecare bipăit e o chemare să-l iei în mână și să verifici ce s-a întâmplat.
Asta e robie… Devii sclavul telefonului care te tot cheamă să privești în el. Telefonul este un instrument util nu un idol căruia ne închinăm viața.
Eu mi-am închis toate notificările la aplicații și am lăsat doar apelurile și sms-urile. Atât. Restul, când am timp, dacă vreau, intru în aplicații și mă uit și văd ce am nevoie.
Credeți-mă e una dintre cele mai utile modalități de a reduce drastic timpul de folosire a telefonului! Notificările sunt cârligul care te trage în virtual și în adicție.
4. Dezinstalează aplicațiile și jocurile care-ți aduc depedență
Mi-am dezinstalat aplicația de Facebook pe telefon pentru că mă tot tragea să pierd timpul derulând la nesfârșit. Când am nevoie de ceva sau vreau să văd ce s-a mai întâmplat, mă uit pe calculator pe facebook. Dar calculatorul nu e mereu cu mine, telefonul este. Caută să ai instalate doar aplicațiile utile și folositoare vieții tale… dar acestea să fie cât mai puține. Scapă de aplicațiile care-ți sug energia, îți sug viața și te lasă ca o legumă! Tu ești stăpânul telefonului nu telefonul este stăpânul tău.
Încearcă 3 zile să stai fără aplicațiile și jocurile pe care petreci mult timp și vei vedea cum mintea ta devenise dependentă de ele și te tot trage acolo. Câștigă-ți libertatea.
Crează-ți obiceiuri de petrecere a timpului liber în realitate nu e în virtual. Fă sport. Aleargă, mergi cu bicicleta, ieși la plimbare, gătește, învăță să cânți la un instrument, citește cărți, scrie, desenează, colorează, cântă, lipește, coase, lipește… Lucrează în grădină, udăți florile, fă curățenie în casă, cheamă-ți prietenii… Stai în aer liber!
5. Alege-ți o zi pe săptămână în care să stai fără telefon
Eu mi-am propus și în mare parte am cu ajutorul Domnul am și reușit, ca de câțiva ani duminica să fie ziua fără telefon pentru mine și familia mea. Așa se face că sâmbătă seara îmi închid telefonul și-l ascund undeva departe ca să nu-l mai văd lângă mine și-l iau duminică seară sau chiar luni dimineață.
Duminica pentru mine e ziua Domnului, e zi de rugăciune și întâlnire în Liturghie la biserică. E zi de stat cu soția și copiii, cu părinții și prietenii. Duminica e ziua în care mă odihnesc, citesc, ies cu bicicleta sau mă plimb. Duminica e ziua în care nu-mi mai face telefonul mie programul, ci eu mi-l fac. Mi-am anunța familia și prietenii că eu duminica nu răspunde la telefon, și ei știu asta, și nu s-a dărâmat lumea până acum. Planurile le fac de sâmbătă.
Alege-ți și tu o zi în care să stai fără telefon, și asta te va ajuta mult în a reduce dependența de ecran. Este una dintre cele mai populare modalități de a reduce timpul petrecut pe telefon. Fă-ți din asta un obicei sănătos și vei vedea cât te va ajuta și în celelalte 6 zile.
În posturile de peste an, putem posti de telefon, folosind doar apelurile și sms-urile timp 30-40 de zile. Este o cură foarte utilă de dezintoxicare de telefon.
6. Nu lasă telefonul la vedere lângă tine. Cu cât îl vezi mai puțin, îl folosești mai puțin
Nu știu dacă ai observat asta, dar dacă nu vezi telefonul lângă tine, ești mai puțin predispus să-l folosești. Puneți o husă neagră la telefon, ca să fie mai puțin vizibil și mai puțin atrăgător ochilor tăi. Nu-ți încărca telefonul lângă pat pentru că vei fi mereu tentat să-l iei în mână și să-l folosești atât înainte de culcare cât și dimineață când te trezești.
Când intri în casă pune telefonul undeva printr-un dulap în bucătărie sau pe hol, unde să nu-l vezi și să fie departe de tine, în așa fel încât să nu fii tentat să faci prin casă treburile cu el: să mergi la toaletă cu el, să mânânci cu el, să faci duș cu el, să faci curățenie, etc.
7. Verifică mereu cât timp ai stat pe telefon și conștientizează-ți problemele
Intră pe Android la Setări – Confort digital iar la Iphone pe Settings – Screen Time și vezi mereu câte ore pe zi stai pe telefon și ce aplicații sau jocuri te țin legat cel mai mult. Încearcă să conștientizezi cât mai des cât îți fură telefonul din timpul vieții tale.
Începe cu pași mici de reducere a timpului prin cele de mai sus, și pe termen lung vei vedea rezultate. Cere ajutorul Domnului pentru asta! Cere ajutorul familiei și al prietenilor! Cere ajutor persoanelor specializate (medici, preoți, psihologi, etc.) pentru a scăpa de dependența de telefon.
Schimbă locația aplicațiilor pe ecranul tău, puneți o parolă mai lungă la închiderea ecranului, instalează-ți aplicații care să te ajute să scapi de dependență de telefon.
8. Încearcă să înțelegi ce gând te face mereu să iei telefonul în mână
Majoritatea motivațiilor sunt în zona sufletului și a dorinței de a fi fericit. Doar că telefonul nu-ți poate oferi fericirea și nici intermedia fericirea între tine și persoanele din viața ta.
Vei vede că adesea îți dorești să intri în relație cu alții, să socializezi, să fii apreciat, să vorbești, să afli lucruri noi, și asta e foarte bine… Dar practicarea lor în virtual e o capcană. Căută să faci toate astea în realitate nu în imaginar.
Nu uita în imaginar diavolul și gândurile mereu înving. Realitatea (faptele întâmplate cu binecuvântarea sau îngăduința lui Dumnezeu) e adevărul.
Folosirea telefonului excesivă e o fugă de tine însuți și de realitate. E o fugă de sufletul tău, de adâncul ființei tale care nu-ți aduce destulă bucurie. Telefonul nestăpânit îți poate suge tot viul vieții.
Luptă pentru viața ta! Dar nu singur. Pe scurt, telefonul îți afectează puternic relația legat 3 factori esențiali ai vieții tale:
- Dumnezeu
- natura
- oamenii
Caută bucurie în relația cu Dumnezeu și cu oamenii și în natură!
Spor în a vă trăi viața ca un dar de la Dumnezeu spre veșnicie!
(Claudiu Balan)