close
Social

Anticorpii țigănești au învins „Eurovirusul” în cartierul „La Capace” din Jilava

evz.ro

Fusei în țigănie. Cel mai virusat dintre pământeni

Mafrends, dacă nu m-au răpus malaria la Douala în Camerun, febra galbenă la Balboa – în Panama, m-a scăpat Dumnezeu de difterie la Odesa – în Ucraina, m-a ferit Allah de ciumă la Karachi – în Pakistan și Buddha de holeră în India – la Bombay e limpede un lucru căcatu’ ăsta de virus poate cel mult să-mi dea un guturai. Nu mai vorbesc de SIDA, sifilis și sculament care toate m-au curtat prin Indochina, da’ nu le-am luat acasă să mi le fac mirese.
Acu’, după ce am bântuit ca belengherul prin Gara de Nord, metrou, tramvaie, autobuze și, ieri, mă dusei și-n țigănia din Jilava, azi o iau iar la talpă pe străzi, în ombilicul Bucureștiului, cu aifonu, pixu’ și carnețelu’ de reporter. Nu spui încă unde 🙂

Luați și vă bucurați că vă mai dă cineva reportaje din no man’s land

(Mihnea Petru Pârvu)


Anticorpii țigănești au învins „Eurovirusul” în cartierul „La Capace” din Jilava

Mai bine de 500 de romi trăiesc autarhic într-o zonă lăturalnică a comunei ilfovene. Acolo nu există niciun suspect de infectare cu Covid-19. E cea mai sigură zonă din lume.

Există în comuna Jilava, județul Ilfov, un cartier numit „La Capace”, unde trăiesc cam 500 dintre cei 2.500 de romi ai localității. Ei s-au aciuat pe acel teren, care nu era al lor, de mai multe zeci de ani.

Numele i se trage de la o ispravă făcut de un candidat la primărie care, le-a promis că, dacă-l votează, o să-i împropietărească. A fost ales, dar majoritatea dintre etnicii minoritari ştiau despre lege cam cum ştie barza să-şi facă cuib. Aşa că, în loc de un act, le-a dat ţiganilor câte un capac de borcan cu un număr scris cu carioca.

Apoi, ca în Vestul sălbatic, şi-au luat în primire „proprietatea”. Primarul le-a zis: „Construiți!”. De bună credință, oamenii și-au ridicat casele. Nici azi n-au acte pe teren. Dar trăiesc acolo, într-o stranie autarhie, nederanjați decât de lucrătorii de la ENEL, care îi mai debranșează de la curentul electric pe care cetățenii din „La Capace” îl fură din nou, la o oră după ce au rămas fără lumină în casă.

Distracția este că, deși ies arareori din cartier și n-au nici apă curentă, romii se protejează relativ bine de Coronavirus, căruia unii îi spun, inocenți, Eurovirus.

„Nu se mai aglomerează barurile”

Costică Mihai, agent de pază,  are 62 de ani, e unul dintre jilăveni de etnie romă. Are o atitudine fermă: „La noi nu se pune problema, se respectă regulile… Nu se mai aglomerează barurile”.

Zice asta în timp ce-și bea cafeaua pe bordura unui bar care e și magazin sătesc, pe a cărui ușă sunt scrise instrucțiunile venite de la stăpânire, cum că n-au voie să intre mai mult de doi clienți deodată.

„Ne ferim pentru sănătatea noastră. E normal să ne speriem, ca să ne ferim copiii și nepoții de boala asta”.

A dezvoltat anticorpi că a lucrat în toate țările

În schimb, Nicu Udrea, de 43 de ani, care se recomandă șofer și «om bun la toată munca», a venit și el la o cafea la barul care nu-i mai poate servi la masă înăuntru, din cauza stării de urgență.

„Mie mi-a zis unu’ la care am făcut o fațadă de vilă anu’ trecut, la Vâlcea, că o să fie nasol. Mi-a zis așa: «Ține de bani, că o să vină o criză mai mare ca-n 2008, la anu’!». Mă așteptam, că l-am crezut”. Dar spune că nu îi e frică: „Am dezvoltat anticorpi la Coronavirus, că am fost în toate țările: Germania, Cehia, Spania, Cipru și altele”.

„Am o mască de fo două luni jumate

Nea Fane are 58 de ani, tot „om la toate”, mai are-n gură doi dinți și o măsea. Așa că mai mult bea, că la mâncat e mai dificil. E fricos: „Stau mai mult prin curte și fac treabă mai mult sub șopron și am grijă de grădina cu roșii și castraveți. Și celor din familie le e frică”.

La întrebarea de ce nu poartă mască, dacă îi e chiar așa de spaimă de contaminarea cu virusul chinezesc, Nea Fane dă din umeri: „Am o mască de fo două luni jumate, de când am fost răcit. Când plec în oraș mi-o pun la gură”.

(Mihnea Petru Pârvu – evz.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.