close
Istorie

Ardennes, Grotte de Chauvet

Grotte de Chauvet, Ardennes (sudul Frantei). Datata : 36.000 de ani. Imaginati-va o scara cu 36 de trepte, fiecare a cate 1000 de ani. Primele doua trepte ne aduc la epoca lui Iisus, si mai raman de coborat 34 de trepte…Asta ca sa va faceti o idee.

Cine poate pretinde ca cei care au pictat cele 447 de reprezentari de animale au fost simpli vanatori -culegatori care se intelegea cu semenii lui prin semne?!

Enigmene trecutului nostru indepartat raman inca de nepatruns. Inainte de datarea cu Carbon 14 specialistii sustineau cu tarie ca Cauvet nu poate fi mai veche de 17.000 de ani (varsta picturilor din grota de la Lascaux, in Dordogne) deoarece oamenii arhaici nu putea avea timaginatia necesara pentru a face reprezentari atat de fidele. S-au inselat grav! Eu ii vad pe autorii acestor opere de arta traind in comunitati destul de complexe, cu o cultura deja definita, cu o mare capacitate de reprezentare, de abstractizare si de spiritualizare.

Continuam sa ne imaginam ca in urma cu 36.000 de ani Europa era populata de “omul cavernelor”, traind, desigur, in grote caci era incapabil sa construiasca un adapost. Doar pentru ca sunt singurele locuri unde au fost descoperite urme ale prezentei sale. Doar ca daca omul respectiv si-a construit adaposturi (case) din lemn in exterior, cum ar fi fost posibil ca dovezile sa reziste pana in vremurile noastre?!

Cred ca ne impunem niste limite uneori destul de ridicole.

(Marcela Feraru)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.