close
Repere

Arhanghelul Gabriel (Gavriil), vestitorul divin

Arhanghelul Gavriil a fost intotdeauna pentru oameni ingerul milostivirii si al bunavointei dumnezeiesti si a fost desemnat de Domnul ca „duh slujitor, trimis ca sa slujeasca pentru cei ce vor fi mostenitorii mantuirii” (Evrei 1, 14). Potrivit Sfantului Proclu al Constantinopolului, numele lui inseamna „Dumnezeu si om” si a fost randuit de Dumnezeu sa vesteasca tainele legate de Intruparea Domnului nostru Iisus Hristos.

Aceasta inseamna ca Sfantul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul celor care, cu gand bun si cu bunatate, se indreapta spre ceilalti, este ocrotitorul acelora care aduc vesti bune si al celor care sunt vestitori ai binelui in aceasta lume.

Arhanghelul Gabriel (Gavriil) este, alaturi de Arhanghelul Mihail, unul dintre cei mai importanti ingeri de lumina cunoscuti in cadrul traditiei iudeo-crestine si al celei islamice. Este cel de-al doilea in rang printre arhanghelii care se afla inaintea lui Dumnezeu. El este Ingerul Bunei Vestiri, al reinvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al mortii si al revelatiei divine si este considerat a fi guvernatorul divin al Paradisului (Raiului).

Numele sau este mentionat de patru ori in Biblie (de doua ori in Daniel: 8, 16 si 9, 21; de doua ori in Luca: 1, 19; 26), si de fiecare data apare ca un mesager care aduce vesti importante. Mai intai, el l-a anuntat pe Daniel despre intoarcerea evreilor din captivitate, si apoi i-a revelat printr-o viziune spirituala viitorul natiunilor. Apoi tot el i-a spus lui Zaharia (care avea o varsta inaintata) ca sotia lui ii va naste un copil, si in cele din urma i-a spus Fecioarei Maria ca ea este cea aleasa si cea mai binecuvantata dintre femei. Aceste patru manifestari bine-cunoscute ale Arhanghelului Gabriel ii confera o importanta aparte si arata ca el poate ghida si sustine orice actiune benefica atunci cand este invocat. In plus, fata de cele aratate mai sus, se crede ca tot el ar fi profetit nasterea lui Samson si a Fecioarei Maria. Este totodata venerat ca fiind ingerul care vegheaza in mod constant asupra nasterii copiilor.

Datorita asocierii sale traditionale, in CRESTINISM, cu nasterile, Arhanghelul Gabriel este considerat drept sfantul patron (protector divin) al nasterilor (de altfel, mai ales in Occident, alaturi de numele Michael, numele de Gabriel este, in formele adaptate fiecarei limbi europene, cel mai raspandit). Mai mult, datorita rolului sau atat de important de vestitor (mesager) divin, Arhanghelul Gabriel a fost declarat in anul 1926, de catre Papa Benedict al XV-lea, drept patron (protector divin) al postelor, telefoanelor si posturilor telegrafice si, prin extensie, el este asociat astazi cu televiziunea, radioul si alte forme moderne de telecomunicatie.

In literatura si arta, Arhanghelul Gabriel este in mod traditional descris ca un inger de lumina pura, a carui frumusete este o minunata oglindire a Frumusetii Divine. El poarta in mana, de regula, in reprezentarile iconografice, un crin (simbol al puritatii, inocentei si starii virginale, dar si al iubirii divine triumfatoare). Maniera in care Arhanghelul Gabriel a fost reprezentat pictural difera insa, de-a lungul timpului, in functie de modificarile dictate de catre Biserica de la Roma. In reprezentarile mai vechi ale Arhanghelului Gabriel si Fecioarei Maria, Fecioara este infatisata in genunchi, plina de umilinta si veneratie in fata arhanghelului, considerandu-l in mod evident o fiinta superioara. Dupa secolul al XII-lea, insa, Fecioara Maria a devenit cea slavita si preamarita. De acum ea va aparea ca Regina angelorum (Regina ingerilor) si, datorita acestui fapt, Gabriel apare deseori infatisat stand in genunchi in fata ei. Atributele (simbolurile) Arhanghelului Gabriel sunt: crinul, un pergament cu inscriptia „Ave Maria, Gratia Plena”, un sceptru si uneori o ramura de maslin, simbol al pacii pe pamant pe care el o anunta.

In cadrul traditiei crestine, Arhanghelul Gabriel mai este uneori considerat si ca Ingerul Pazitor al aspectului uman al lui Iisus Hristos. Tot el a anuntat si nasterea lui Ioan Botezatorul. De asemenea, in mod traditional se considera ca Arhanghelul Gabriel a fost ingerul care i-a aparut lui Iisus in Gradina Ghetsimani, pentru a-L sprijini in teribilul moment al cunoasterii cu anticipatie a Calvarului ce Il astepta.

In TRADITIA EBRAICA se arata ca Gabriel este ingerul pedepsei divine bine-meritate care s-a abatut asupra oraselor decazute Sodoma si Gomora. Evreii il considera Conducatorul ingerilor pazitori si pastratorul comorilor ceresti.

In TRADITIA ISLAMICA, Gabriel (Jibrail, in araba) este considerat a fi spiritul divin al adevarului. Profetul Mahomed afirma ca Arhanghelul Gabriel i-a dictat Coranul vers cu vers, si de aceea il considera ingerul sau protector si inspirator.

Intr-un pasaj din Coran, Gabriel este descris simbolic ca avand in total 1.600 de aripi, parul fiindu-i de culoarea sofranului (galben-auriu) – simbol al stralucirii extraordinare si sublime a aurei sale de lumina –, chiar fiecare fir de par avand o stralucire comparabila cu cea a Lunii si stelelor. In continuare se mai spune ca intre ochii sai rasare insusi Soarele. (Se poate observa aici un simbol foarte evident al deschiderii sale deosebite la nivelul Celui de-al Treilea Ochi, Ajna Chakra.)

In plus, atunci cand el si-a manifestat maretia sa dumnezeiasca, pentru a revela invatatura spirituala cuprinsa in Coran, aripile sale verzi ca smaraldul stralucitor au acoperit intregul orizont, de la rasarit si pana la apus, din ele cazand pe pamant, sub forma a milioane de stropi de lumina, tot atatia ingeri care il slavesc necontenit pe Dumnezeu.

Semnificatia Arhanghelului Gabriel in viata noastra
Arhanghelul Gabriel este ingerul mesager si este responsabil cu comunicarea: atat comunicarea cu sinele dumneavoastra, cat si comunicarea cu ceilalti oameni. Arhanghelul Gabriel va ajuta sa va gasiti adevarata vocatie. Cereti indrumarea Arhanghelului Gabriel daca doriti sa intelegeti scopul vietii dumneavoastra, daca v-ati abatut de la calea sufletului dumneavoastra, daca nu gasiti niciun motiv pentru a trai, daca va aflati in pragul unor schimbari si aveti nevoie de indrumare, daca va ganditi sa va schimbati cariera sau aveti in vedere intemeierea unei familii, ori daca aveti nevoie de ajutor ca sa comunicati cu oamenii, partenerul de viata, copiii, parintii, sefii etc.

De asemenea, Gabriel intruchipeaza calitatea puritatii, deci va va ajuta sa va debarasati mintea de ganduri impure sau negative si va va acorda asistenta pentru purificarea emotiilor voastre. Procesul de purificare este necesar de parcurs pentru a face loc schimbarilor. Chemati-l pe Gabriel daca aveti nevoie de o purificare a corpului, daca gandurile va sunt negative si au nevoie de limpezire, daca ati fost agresati si va simtiti murdari, daca sunteti supusi unui atac psihic, daca ati fost jefuiti, daca in casa ori la locul dumneavoastra de munca simtiti ceva negativ, sau daca ati luat asupra dumneavoastra problemele altcuiva.

Arhanghelul Gabriel poate sa va aduca mesaje intocmai cum i-a vestit si Fecioarei Maria. Chemati-l pe Gabriel daca Cel de-al Treilea Ochi al dumneavoastra este inchis si vederea dumneavoastra spirituala este blocata, daca doriti sa primiti indrumare angelica privind directia in care va indreptati, daca aveti nevoie de ajutor in interpretarea viselor si viziunilor dumneavoastra.

In ezoterism, culorile care ii corespund Arhanghelului Gabriel sunt indigo si alb. Uleiurile esentiale pentru aromaterapie sunt cele din: seminte de morcov, marar, muscata, isop, iasomie, maghiran, neroli, trandafir, lemn de santal, iar cristalele folosite sunt: ambra, carneolul, citrinul, piatra-soarelui portocalie, calcitul portocaliu, topazul.

Teodor Vasile

Tags : Arhanghelul Gabriel (Gavriil)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.