Este încă posibil un acord înainte ca Regatul Unit să părăsească UE? Eurodeputații au discutat despre provocări și consecințe într-o dezbatere despre Brexit.
Regatul Unit urmează să părăsească UE la sfârșitul lunii octombrie 2019. Orice prelungire ar trebui solicitată de Regatul Unit.
În noiembrie 2018, negociatorii au fost de acord asupra unui text pentru retragere, dar acesta nu a fost încă ratificat. A fost respins de Camera Comunelor din Regatul Unit în trei rânduri. În 2019, premierul Boris Johnson a anunțat că va încerca să renegocieze acordul.
Deputații au dezbătut stadiul în care se află negocierile pentru Brexit pe 18 septembrie și au adoptat o rezoluție care reiterează sprijinul lor pentru poziția UE și arată că Parlamentul va respinge orice acord de retragere fără un mecanism de protecție (backstop). În timpul dezbaterii, vorbitorii au subliniat riscul unui Brexit fără acord.
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Riscul unei ieșiri fără acord rămâne real. Poate fi alegerea guvernului britanic, dar niciodată cea a Uniunii Europene. De aceea, prefer să mă concentrez pe ceea ce putem face pentru a ajunge la un acord, lucru care cred că este de dorit și încă posibil.”
Manfred Weber (PPE, Germania): „În momentul de față, nu Regatul Unit este cel care părăsește UE, ci locurile de muncă și întreprinderile părăsesc Regatul Unit. O treime din companiile britanice intenționează să plece sau au plecat deja din țară. Aici, în plen, deplângem rezultatele Brexit, dar trebuie să spun că în timpul campaniei electorale acestea au fost un argument puternic pentru a le spune europenilor că Brexit a creat incertitudine.”
Una dintre cele mai complicate probleme din negocierile Brexit este mecanismul de protecție (backstop) care are ca scop împiedicarea formării unei „frontiere dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a insistat asupra faptului că mecanismul de protecție este o soluție pragmatică la problemele concrete: „Nu dorim să se restabilească o frontieră fizică între Irlanda de Nord și Republica Irlanda; trebuie să păstrăm integritatea pieței unice și dorim să protejăm economia întregii insule.”
Iratxe García Pérez (S&D, Spania) i-a cerut lui Boris Johnson să garanteze drepturile dobândite ale cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit: „Cetățenii nu ar trebui să plătească pentru greșelile comise de reprezentanții lor politici”. Dumneaei a adăugat că grupul S&D a considerat întotdeauna Brexit-ul drept o greșeală istorică. „Suntem gata să susținem cetățenii britanici în cazul în care vor decide să reconsidere această decizie”, a mai spus doamna García Pérez.
Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt (Renew Europe, Belgia), consideră că un acord este încă posibil, dar insistă asupra garantării drepturilor cetățenilor de către Regatul Unit și solicită o „înregistrare automată a cetățenilor europeni” . În ceea ce privește relațiile comerciale viitoare, dumnealui a spus că „acest Parlament nu va accepta niciodată un acord care să prevadă ca Regatul Unit să se bucure de toate avantajele comerțului liber fără respectarea normelor sociale și de mediu. „Nu vom accepta niciodată un Singapore lângă Marea Nordului”, a adăugat domnul Verhofstadt.
Philippe Lamberts (Verzi/ALE, Belgia) a spus: „Nu am ales Brexit-ul, dar respectăm alegerea majorității alegătorilor britanici. Dovada este că am negociat un acord de bună credință care permite separarea dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, pe care o regretăm.”
„Guvernul britanic dorește un acord, dar nu orice acord, ci un acord acceptabil pentru parlamentul britanic și poporul britanic”, a spus Geoffrey Van Orden (CRE, Marea Britanie), apelând la bunăvoință și flexibilitate atât din partea UE, cât și din partea Regatului Unit. De asemenea, dumnealui a pus sub semnul întrebării amânarea constantă a datei de retragere a Regatului Unit din UE: „De ce să mai amânăm? Unii dintre voi ar putea crede că, dacă prelungiți din nou data de retragere, va exista o schimbare de regim în Regatul Unit și, poate, o schimbare de sentimente. Cred că este o amăgire totală.”
Marco Zanni (ID, Italia) a spus că instituțiile europene nu ar trebui să-și permită să dea lecții de democrație parlamentului britanic. „Sunt îngrijorat de faptul că deciziile luate în mod liber de oameni, care nu sunt pe placul instituțiilor UE, nu pot fi niciodată acceptate”, a spus dumnealui. Conform domnului Zanni, Uniunea Europeană se teme să piardă Regatul Unit, deoarece această pierdere ar reprezenta „demonstrarea greșelilor comise de UE în trecut”.
Martin Schirdewan (GUE/NGL, Germania) a declarat: „Când m-am înscris în Parlamentul European, am auzit un susținător al Brexit-ului care spunea că vrea să distrugă un imperiu, referindu-se la Uniunea Europeană. Singurul lucru pe care au reușit să-l realizeze este să împingă Regatul Unit în cea mai mare criză politică din ultimele decenii. Muncitorii și pensionarii plătesc cel mai mare preț. Acest Brexit nu este în interesul populației europene și nici în cel al populației britanice.”
(europarl.europa.eu)