Ce este arta contemporană? O privire in profunzime asupra mișcării moderne
Pentru mulți oameni, a veni cu o definiție a artei contemporane poate fi o sarcină dificilă. Deși titlul său este simplist și direct, semnificația sa modernă nu este la fel de clară. Din fericire, înțelegerea a ceea ce constituie ,,contemporan” este cu totul posibilă odata cu urmărirea istoriei conceptului și explorarea temelor sale de bază.
În sensul său de bază, termenul de artă contemporană se refera la artă – si anume, pictură, sculptură, fotografie, instalare, performanță și artă video – produse astăzi. Deși aparent simple, detaliile care înconjoara această definiție sunt adesea cam neclare, întrucat interpretările diferiților indivizi despre ,,astăzi” pot varia pe scara largă și sălbatică. Prin urmare, punctul de plecare exact al genului este încă dezbătut; cu toate acestea, mulți istorici de artă consideră că sfarșitul anilor 1960 sau începutul anilor 1970 (sfarșitul artei moderne sau modernismul) sunt o estimare adecvată.
Istorie: Mișcări majore de artă contemporană și artiști
Având în vedere definiția sa ,,arta de azi”, s-ar putea sa fiți surprinși să auziți că arta contemporană are de fapt o istorie relativ lungă. Pentru a-i urmări evoluția, să aruncăm o privire asupra mișcărilor majore și a artiștilor importanți care îi compun istoria.
Definiția artei contemporane
Destinată ca reacție la mișcările de artă modernă precedente, arta contemporană se crede că a început după calea Pop Art . În Marea Britanie si America de după război, Pop Art a fost inițiată de artiști precum Andy Warhol si Roy Lichtenstein . Acesta este definit de interesul pentru portretizarea culturii de masă si reinventarea produselor comerciale ca artă accesibila. În timp ce mișcarea a durat aproximativ din anii 1950 pană la începutul anilor 1970, a renăscut ca Neo-Pop Art în anii 1980 datorită unor artiști precum Jeff Koons.
Ce este arta contemporană
La fel ca artiștii care lucrează în stilul Pop Art au căutat să reproducă artistic obiecte, cei implicați în fotorealism – o mișcare concurentă – au urmărit să creeze desene si picturi hiperrealiste. Fotorealiștii lucrau adesea din fotografii, ceea ce le-a permis să reproducă cu exactitate portrete, peisaje și alte iconografii. Chuck Close si Gerhard Richter au lucrat adesea în acest stil.
Arta Pop
La rândul său, Pop Art a contribuit și la modelarea Conceptualismului , care a respins ideea de artă ca marfă. În arta conceptuală, ideea din spatele unei opere de artă are prioritate. Printre artiștii conceptuali majori se numară Damien Hirst , Ai Wei Wei si Jenny Holzer . Deși aceastș miscare experimentală are radăcini in arta de la începutul secolului 21, ea a apărut ca o mișcare formală în anii 1960 și ramâne o mișcare majoră de artă contemporană în prezent.
MINIMALISM
La fel ca Conceptualismul, Minimalismul s-a materializat în anii 1960 și este și astăzi predominant. Conform Tate , ambele mișcări ,,au provocat structurile existente pentru realizarea, difuzarea și vizionarea artei”. Totuși, ceea ce diferențiază minimalismul este că estetica sa simplă și abstractă invita spectatorii să raspundă la ceea ce văd – nu la ceea ce cred că reprezintă o anumită operă de artă. Donald Judd , Sol LeWitt si Dan Flavin sunt cațiva artiști minimaliști cheie.
ARTA DE PERFORMANȚĂ
O altă mișcare cu rădăcini conceptualiste este Performance Art . Începând cu anii 1960 și păstrându-și popularitatea astăzi, arta de performanță este o abordare a artei inspirată de dramă. În timp ce forma de artă este interpretată de artiști (așa cum sugerează și numele), nu este destinată exclusiv divertismentului. În schimb, scopul său este de a transmite un mesaj sau o idee. Printre artiștii de performanță predominanți se numără Marina Abramovic , Yoko Ono si Joseph Beuys.
Sursa: https://viajoa.ro/ce-este-arta-contemporana-o-privire-in-profunzime-asupra-miscarii-moderne/