close
Cenaclul I.L. CaragialePromovate

Cenaclul literar de luni, 24.04.2023 i-a avut ca protagoniști pe Dorin Boroianu și Cătălin Apostol.

Umilință și cer

În prima parte Dorin Boroianu, scriitor și pictor, după o scurtă analiză a evoluției sale literare ne-a citit câteva dintre poemele celei mai recente cărți Cerule te țin de mână, apărută la editura PIM în acest an. Volumul cuprinde imagini ale pictorilor Carmen Bălan și Dorin Boroianu. Stilul poeziilor este apreciat de către membrii cenaclului. Fluxurile semantice se îmbină cu cele filosofice, iar nucleele lexicale au o mare forță sugestivă. Lansarea volumului va avea loc în Câmpina, 29.04.2023, la Prăjitoria cu povești, ora 12.

Cine a crescut cu Pink Floyd și cu Nichita, nu va rătăci sufletul.

Dorin Boroianu

***

Să crești Idei

cu inele de azur,

să împingi trenurile pline de răsărituri

în gările golite de ecouri

viind cu îngerul o poveste

care duce infinitul sub buzele

cinstitoarei de culori carnivore,

ca și cum o ploaie

ar înălța oamenii să vadă

orașele de peste 500 de ani

asta ar fi o foiță de timp

umplută cu 7 dimensiuni

la mintea liberă,

atâta cât mai este

între molarii haosului

lăsată să ducă

cerul departe

de rasa celor rătăciți

Dorin Boroianu

Partea a doua este dedicată filmului Umilință. Regizorul și scenaristul Cătălin Apostol ne-a prezentat modul în care a lucrat la această peliculă. În distribuție fac parte Șerban Ionescu, Mitică Popescu, Monica Ghiuță, Magda Catone, Costel Cașcaval, Valentin Teodosiu, Nicodim Ungureanu. Filmul Umilinţă – Locul unde clopotul nu bate niciodată a fost selecţionat în finala Festivalului Internaţional de Film din Cairo, decembrie 2010. Cătălin Apostol este vicepreședinte al Asociației Culturale 24pharte și deține numeroase premii cinematografice.

Recenziile internaţionale au fost extrem de bune: „Regizorul Cătălin Apostol împleteşte cu măiestrie firul filmului. Prezintă o imagine sumbră a vieţii sătenilor: credinţa lor pierdută, pasivitatea în faţa pericolului iminent de inundaţie şi intoleranţa pentru slăbiciunea omenească pe care o atacă cu ură, toate la un loc ucid orice speranţă”, scria, la acel moment, criticul de film Ahmed Ramadan.

Dumitru, personajul principal, fost medic veterinar își destramă viața în urma unui accident pe câmp. Batjocorit de consăteni, Dumitru acceptă să fie mut, să nu vorbească despre necazurile sale. Filmul evocă o lume rurală la început de mileniu trei, o lume care se scufundă în propria sa realitate mizeră. Singurele repere existentențiale sunt cele ale credinței și ale unei posibile speranțe. Pelicula cinematografică a stârnit interesul participanților la vizionare, iar discuțiile aferente au întregit meritele filmului. Dramatismul său redă în esență satul autentic românesc, atât prin imagini, trăiri cât și prin limbaj.

Iar eu am vrut sa rămân pe stilul de poveste. Și lumea tot aici se va intoarce: la poveste. Caci filmele astea au o mare problemă: nu au emoție. Iar eu am, se pare. N-o caut, așa mi-e structura. Fără emotie nu poți să faci un film.

Cătălin Apostol

 

Cronică: Ramona Müller

Fotografii: Emilia Luchian, Doina ofelia Davidescu și Ramona Müller

  • sub coord. asoc. „24pharte” ~ Nu există patriotism fără patrimoniu. Președinte: Ioan Vintilă Fintiș. Secretari literari: Ramona Müller și Ana Nedelcu .

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.