close
ActualitatePromovateTabăra Sculptură

Horia-Nicolae Popovici: ”Aș dori ca tot mai mulți ploieșteni să se bucure de acest privilegiu”

Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană – Ediția a V-a (Ploiești 2022)

Scurt interviu cu Horia-Nicolae Popovici, consilier local al Municipiului Ploiești

Reporter: Domnule consilier, am văzut că faceți numeroase vizite în parcul nostru de sculpturi. Asta înseamnă că lucrul artiștilor prezenți la această ediție, a cincea, a Taberei de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploiești vă atrage foarte mult. Greșesc?

Horia-Nicolae Popovici: Nu, nu greșiți câtuși de puțin. Eu vă mărturisesc că nu sunt un specialist în artă, dar sunt un iubitor. De cele mai multe ori vin în calitate de cetățean, de ploieștean,  iubitor de frumos. Mă bucur de aceste lucrări, mă bucur că există acest demers, este lăudabil, mai ales că trăim, cel puțin în ultimii ani, niște vremuri foarte complicate și de multe ori există riscul ca genul ăsta de manifestări să fie împinse în plan secund sau poate – mai grav – ignorate, ceea ce la Ploiești nu se întâmplă.

R.: Am observat că ați conversat nu de puține ori și cu artiștii prezenți la această ediție. Ce impresie vă lasă artiștii?

H.N.P.: Vă dați seama, a fost o experiență intensă și emoționantă pentru mine. Să ai șansa să cunoști un artist – pentru un om care iubește și apreciază arta – este un privilegiu, cu atât mai mult la această ediție a Taberei. Aș dori ca tot mai mulți ploieșteni să se bucure de acest privilegiu, pentru că arta are un caracter deschis, tabăra, în special, are un caracter deschis. Oamenii pot veni, pot interacționa. Este un lucru unic. Dacă stau să mă gândesc bine, mai intensă decât bucuria de a a contempla și admira opera artistului este aceea de a-l cunoaște în persoană și de a-l vedea la lucru. Pentru mine chiar a fost măgulitor.

R.: Care este principalul sentiment care vă încearcă de câte ori veniți aici?

H.N.P.: Admirație.

R.: Avem asigurată și ediția următoare? Nu vă cer să faceți previziuni și proiecte pe termen lung.

H.N.P.:  Eu personal – și vă asigur că le-am spus asta și colegilor mei din grupul politic, și nu numai, din cadrul Consiliului Local al Municipiului Ploiești – consider că trebuie să facem în așa fel încât această tabără să existe nu numai în anul ce va veni, ci și în viitor. Trebuie să creăm aici o tradiție. Și dacă pun accent pe acest ”trebuie”, e tocmai pentru că ne situăm în acest imperativ categoric în care suntem obligați să creăm premisele ca această manifestare să existe. O datorăm comunității de ploieșteni și – de ce nu? – tuturor oamenilor, până la urmă.

                                                                                               Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.