close
PromovateTradiții

Cea mai veche rețetă de ștrudel

Cea mai veche reteta de strudel dateaza din anul 1696, este o reteta scrisa de mana si pastrata la Wiener Stadbibliotehek.

Pe de alta parte, sunt voci care sustin ca strudelul a intrat in bucataria austriaca prin influentele culinare venite din Bosnia si Croatia, unde poarta numele de “burek”, sau ca reteta studelului a fost inspirata de baclavaua turceasca.

Ideea aluatului extrem de subtire se pare ca a fost adusa de armata otomana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand turcii au atacat Ungaria, iar de pe teritoriul maghiar, ideea a fost preluata si in cel austriac.

Denumirea de “strudel” este de origine germana si inseamna “vartej”, insa strudelul poate fi intalnit nu doar in Austria, Germania, Ungaria, Croatia, Slovenia, Cehia, Serbia, Slovacia si Romania, ci si in sudul Braziliei.

  • Zwetschgenstrudel – strudel cu prune
  • Topfenstrudel – strudel cu branza dulce
  • Milliramstrudel sau Milchrahmstrudel – strudelul cu crema de lapte. Spre deosebire de strudelul cu mere, Milchrahmstrudel este umplut cu o crema delicioasa si este servit in sos de vanilie fierbinte
  • Kirschstrudel – strudel cu cirese
  • Kürbisstrudel – strudel cu dovleac. Poate fi sarat sau dulce
  • Mohnstrudel – strudel cu mac
  • Nussstrudel – strudelul cu nuca
  • Erdäpfelstrudel – strudel de cartofi. Se serveste fie ca aperitiv, fie ca fel principal
  • Spinatstrudel – strudel cu spanac
  • Bohnenstrudel – strudel cu fasole boabe. Este o specialitate a landului Burgenland
  • Fleischstrudel – strudel cu carne
  • Krautstrudel – strudel cu varza.

Mai este un din ăsta din caimac…

(Alexandru Petrescu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.