close
Istorie

Cel mai scump ziar din lume este din România

La 3 iulie 1850, apărea, de două ori pe săptămiână, la Iași, gazeta politică și literară unionistă „Zimbrul”. A purtat această denumire în perioada 3 iulie 1850 -21 februarie 1852 și, din nou, din 17 ianuarie 1855 până la 10 septembrie 1856.

Între 1 noiembrie 1858 și 30 decembrie 1858 a apărut sub titlul „Zimbrul și Vulturul”. Un abonament anual era în valoare de trei galbeni.

„A fost primul ziar de orientare unionistă cu preocupări literare, care a introdus foiletonul literar în publicistica românească – Foiletonul Zimbrului.”

La 1 octombrie 1855 apărea tot la Iași, ziarul „Steaua Dunării”, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, iar la 2 ianuarie 1850, cele două ziare fuzionau, dând naștere publicației „Steaua Dunării, Zimbrul și Vulturul”.

Exemplarul din imaginea de mai sus, a fost  primul dintr-un teanc de ziare expediat, la momentul respectiv, la Galați. „Pentru că pachetul respectiv cântărea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune «Cap de bour», cu legenda «PORTO GAZETEI», pe hârtie azurată, obliterate cu ștampila rotundă IASSY MOLDOVA. Este cea mai celebră francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ștaif plus o pereche și un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poștă.” (Marcel DănescuFilatelia de la A la Z)

Exemplarul respectiv a ajuns la un librar, colecționar de timbre. Mai târziu, următorii proprietari ai ziarului, au prezentat exemplarul la o expoziție mondială de timbre, organizată la Sofia în anul 1969, câștigând marele premiu.

În anul 2007, după ce ajunsese într-o colecție particulară din Elvetia, a fost achiziționat, în urma unei licitații, cu suma de 830.000 euro, de către Joseph Hackmey, un colecționar din Londra. Devine astfel cel mai scump ziar din lume și intră în cartea recordurilor Guinness World Records în 2008.

„Renumitul ziar s-a întors în România în perioada 20 — 27 iunie 2008 când, la Complexul Romexpo, a fost organizată, pentru prima oară în România, Expoziția Filatelică Mondială EFIRO 2008, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la apariția primelor mărci poștale românești, ‘Cap de bour’.”

zimbrulu

Timbrul „Cap de bour”

Prima emisiune de mărci poștale românești intitulată Cap de bour a fost tipărită la 15 iulie 1858 și a intraTimbru_cap_de_bour(3)_1858t în circulație la 22 iulie 1858 la biroul poștal din Iași și la 8 august 1858 la celelalte birouri poștale moldovene, iar la 31 octombrie 1858 a fost retrasă. Emisiunea a fost tipărită la Iași la tipografia Atelia Timbrului, în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride. (wikipedia)

Timbru cap de bour 1858, valoare: 5 parale

M. C. Diaconu

Tags : cap de bour. atelia timbruluicartea recordurilorrevisteziare vechiziarul zimbrulu si vulturulu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.