close
Magna EuropaPromovate

Charles Michel cu privire la Irak, Orientul Mijlociu și Libia: „UE nu își va înceta eforturile pentru stabilitate”

consilium.europa.eu

Charles Michel cu privire la Irak, Orientul Mijlociu și Libia: „UE nu își va înceta eforturile pentru stabilitate”

Președintele Consiliului European a fost în Turcia și Egipt pentru a discuta situația din regiune. De asemenea, a avut convorbiri cu liderii Libiei și cu liderii Iranului și a consultat o serie de șefi de stat sau de guvern din UE. „O cooperare strânsă este esențială pentru dezamorsarea tensiunilor și oprirea violenței în regiune”, a spus el.

La 12 ianuarie, președintele Michel s-a întâlnit cu președintele Abdel Fattah al-Sisi la Cairo. Discuția lor s-a axat pe situația din Libia și din Orientul Mijlociu. În ceea ce privește Libia, președintele Michel a reiterat faptul că un proces politic este singura cale de urmat pentru soluționarea crizei. Amândoi și-au exprimat sprijinul pentru procesul conferințelor internaționale lansat la Berlin, la inițiativa ONU. Aceștia au discutat, de asemenea, despre situația relațiilor bilaterale dintre UE și Egipt.

La 11 ianuarie, președintele Michel a fost la Istanbul, unde s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdoğan. Cei doi au discutat despre modul în care UE și Turcia pot colabora pentru a dezamorsa situația din Orientul Mijlociu și din Libia. Președintele Consiliului European a reafirmat, de asemenea, poziția UE cu privire la activitățile de foraj neautorizate ale Turciei în Cipru.

La 9 ianuarie, președintele Michel a purtat o discuție telefonică cu președintele Hassan Rouhani al Iranului. El și-a exprimat speranța că nu vor mai apărea noi tentative de intensificare a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Președintele iranian a declarat că UE a jucat întotdeauna un rol stabilizator și responsabil în regiune și că Iranul este pregătit să continue cooperarea strânsă cu UE.

La 8 ianuarie, președintele Michel, împreună cu Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, s-au întâlnit cu Fayez al-Sarraj, șeful Consiliului Prezidențial al guvernului de uniune națională al statului libian, la sosirea sa la Bruxelles. Președintele Consiliului European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea preocupantă a situației militare în Libia. El a subliniat că nu există o soluție militară la criza din Libia și că numai un proces politic poate conduce la pace și stabilitate.

La 6 și 7 ianuarie, președintele Charles Michel a consultat liderii Regatului Unit, Greciei, Ciprului și Canadei și secretarul general al ONU cu privire la situația din Orientul Mijlociu și Libia și la modul în care comunitatea internațională poate colabora pentru a evita o nouă escaladare.

„O cooperare strânsă este esențială pentru dezamorsarea tensiunilor și oprirea violenței în regiune. […] UE nu își va înceta eforturile pentru stabilitate”, a declarat el în urma convorbirii sale telefonice cu prim-ministrul Boris Johnson.

„Voi continua să utilizez toate contactele la nivelul UE și în afara acesteia pentru a convinge părțile să se abțină de la orice acțiuni ireversibile”, a declarat președintele Michel, după ce a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Ciclul de violență, provocări și represalii observat în Irak în ultimele săptămâni trebuie să înceteze. Agravarea acestei situații trebuie evitată cu orice preț.”

Charles Michel, președintele Consiliului European 

(consilium.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.