close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Ciuperci de post în sos propriu (după Mihail Sadoveanu)

Rețete cu povești
(începând de la 1 iunie 2023)

Arta culinară și arta cântatului

Domnica Sorescu-Voicu, îndrăgita interpretă ploieșteancă, ne-a prezentat odată o mâncărică de post: sărmăluțe cu ingredient magic. Acum, Domnica ne propune și un al doilea fel, tot de post.

”Este o rețetă pe care am ascultat-o la radio, în tinerețe. Căutam muzică, dar la un moment dat am auzit vorbindu-se despre Mihail Sadoveanu și am ciulit urechile. Am aflat că, după ce se întorcea de la vânătoare, marelui prozator îi plăcea să servească – uneori lângă vânat – ciuperci pregătite într-un anume fel. M-a tentat rețeta și, de atunci, când vreau să mănânc ceva bun și văd ciuperci albe de cultură, mi se face poftă. În timp, i-am mai adus unele modificări rețetei”.

Ureche muzicală

Ciupercile se curăță de pielea care le îmbracă, se taie solzișori (ca ceapa), se pun într-o cratiță groasă sau un tuci (într-o crăticioară subțire se evaporă repede apa). Se acoperă cu un capac și se lasă la prăjit, cu 2-3 linguri de ulei, la foc mic. Ciupercile vor lăsa multă zeamă. Se prăjesc până zeama se va ”duce”, ele fiind fierte în acel moment. Nu se pune apă, este suficient sucul propriu. Când sunt aproape gata, se sărează după gust, că altfel se întăresc. Sunt bune cu mămăliguță caldă și, după preferință, cu mujdei de usturoi și un praf de piper.

Solista ne asigură că ciupercile se gătesc repede. ”Păcat că sunt nițel cam scumpe. Oricum, urechea muzicală nu m-a trădat nici de această dată”.

”I-aș invita pe toți spectatorii la masă”

Interpreta crede că arta cântatului e mai dificilă decât arta culinară. ”La bucătărie am de-a face cam cu aceiași oameni și le cunosc gusturile. Pe când pe scenă, în fața oamenilor, e altceva. Cu atât mai mare e fericirea mea când văd reacția de plăcere a publicului la oferta mea artistică. I-aș invita pe toți spectatorii la masă. Să-ți mai spun ceva, Leonida: de ziua copilului meu, am făcut tort <<Diplomat>> de 12 kg”.

Am uitat să vă amintesc faptul că Domnica Sorescu este singura interpretă din Prahova care a câștigat Premiul de Interpretare al Concursului Național de Romanțe ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Faptul se întâmpla în 1981. De atunci, unii apropiați o alintă și cu apelativul ”Crizantema”.

                                    A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                  un admirator al Crizantemei și al artelor ei

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.