close
Film

Dan Chișu: „Aniversarea” este un film despre credință

„Aniversarea”, ultimul film în care a jucat marele actor Mircea Albulescu, este unul despre credință, a declarat marți seara regizorul Dan Chișu, la proiecția în avanpremieră a lungmetrajului său la Festivalul Anonimul.

„A durat puțin mai mult să îl terminăm, pentru că, din păcate, domnul Albulescu nu a mai apucat să vadă filmul”, a spus Dan Chișu.

„Este un film despre credință și scriitura vine din ateul din mine”, a mărturisit regizorul.

Emanuel Pârvu, care face parte din distribuție, a vorbit despre colaborarea sa cu Dan Chișu.

„Ca regizor la el îmi place că poate să pună oamenii pe șine fără să-i constrângă. Asta este una dintre marile lui calități, să te facă să crezi că tu faci lucruri de la tine din cap, dar are un mod foarte subtil de a se infiltra în mintea ta”, a spus actorul.

Distribuția filmului este completată de Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Coca Bloos, Andra Chișu, Ingrid Berescu.

Drama de familie „Aniversarea/ The Birthday Party”, al cărei scenariu este semnat tot de Dan Chişu, este al șaptelea lung metraj al regizorului și spune povestea celei de-a 94-a aniversări a lui Radu Maligan, jucat de Mircea Albulescu. Familia și foștii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situația devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeți încearcă să îl convingă pe bătrân să se spovedească unui preot.

„Aniversarea” a primit suma de 642.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, acesta fiind al doilea proiect cinematografic al lui Dan Chişu selectat de CNC pentru a primi finanţare, după ce, în 2008, proiectul său „Ursul” a primit suma de 990.000 de lei din partea aceleiaşi instituţii.

Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul se desfășoară la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, până duminică. Invitatul special al evenimentului este regizorul mexican Michel Franco.

Dan Chişu, născut pe 21 iulie 1955, la Brăila, este actor, regizor, scenarist şi fondator al Festivalului de Film DaKino, dedicat scurtmetrajelor. A regizat şase lungmetraje: „WebSite Story” (2010), „Ursul” (2011), „Şi caii sunt verzi pe pereţi” (2012), „Déjà Vu” (2013), „Bucureşti Non Stop” (2015) şi „YouTube Bazaar” (2015). Una dintre iniţiativele lui Dan Chişu este şi evenimentul Noaptea Devoratorilor de Publicitate.

O.G.

Tags : dan chisufilm aniversareafilme romanestipremiere

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.