Tineretul trebuie să-și cunoască istoria și sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii noștri, a declarat, duminică, la Săvârșin, Principesa Moștenitoare Margareta, prezentă, alături de Principale Radu, la biserica ortodoxă din localitate, unde a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor care și-au pierdut viața pe câmpul de la luptă de la Mărășești.
„Trebuie să ne gândim la toate sacrificiile care s-au făcut în trecut, pentru ca țara noastră să existe acum și este mare lucru că am putut să facem această slujbă. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi. Tineretul ar trebui să știe că bazele noastre sunt în istoria noastră. Trebuie să respectăm istoria și pe cei care și-au pierdut viața în acte de eroism. Tinerii trebuie să-și cunoască istoria și cât de importantă a fost aceasta pentru viața lor de acum”, a declarat, emoționată, Alteța Sa Regală.
Cu acest prilej, au fost rostite rugăciuni pentru Regele Ferdinand Întregitorul și pentru Regina Maria, „Mama Răniților”. Ceremonia religioasă a fost oficiată în prezența Înalt Preasfinției Sale Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
„A fost o comemorare de aducere aminte a celor care au luptat și și-au pierdut viața în lupte, acum, la centenarul celui dintâi Război Mondial. Se cuvine să ne reîmprospătăm istoria, luptele pentru independență, de reîntregire a țării, pentru bunăstarea și progresul poporului nostru. Ziua de 6 august înseamnă și pentru Biserica Ortodoxă Română un mare praznic, Schimbarea la față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a precizat Arhiepiscopul Aradului.
Alături de membri ai Familiei Regale s-au aflat și reprezentanți ai Asociației „Amicii Regelui Mihai”, veniți special pentru acest eveniment.
„Am venit special de la Arad pentru a fi împreună cu Familia Regală, în această zi de sărbătoare, pentru a comemora eroii din Primul Război Mondial’, spune Alexandru Tiberiu Dekany, copreședinte al Asociației „Amicii Regelui Mihai”.
O parte dintre reprezentanții asociației au venit la acest important eveniment pentru națiunea română, pentru comemorarea eroilor de la Mărășești, dar și pentru Regina Ana, pe care unii dintre ei au avut onoarea să o cunoască personal.
„Suntem aici pentru a ne comemora eroii, dar și pentru Regina Ana, pe care am avut onoarea să o cunoaștem și a cărei amintire rămâne definitiv în memoria noastră. Ne dorim ca și tineretul să știe mai multe despre eroii neamului, să conștientizeze că suntem români, că avem o istorie bogată, că am avut și încă mai avem regi, să învețe ce înseamnă suflet românesc și ce înseamnă monarhia’, spune Ioan Valeriu Boia, din Lipova, membru al Asociației „Amicii Regelui Mihai”, filiala Arad.
P.N.