close
Poezie

De ce urci, femeie?

Ce-ți mai place să pierzi timpul, femeie! Timpul e o scară care urcă dinspre centrul pământului. Primele și ultimele trepte sunt pline de sânge.

Urci, întotdeauna, cu piciorul drept, ești prea atentă să nu cazi. Nu-ți place să aluneci, femeie! Deși, ai cădea în brațele mamei sau, din greșeală, ai ajunge teafără în pântecul ei: acolo, e răcoare, un cântec de leagăn se-aude în ecou.

Urci mereu ca și cum te-așteaptă în prag cineva… Ca și cum ușa e larg deschisă și tu poți intra cu toate bagajele. Scara are trepte solide, nu scârțâie niciuna la adierea vreunei brize.

Oamenii stau în fotografii prinse în cârlige de rufe, de-o parte și de alta, și se leagănă fericiți. Ai o rochie lungă, de culoarea luminii… Câteodată, e așa de albă încît îngerul bun greșește aterizarea: pe umărul drept se strecoară sub plete, la adăpost.

Scara, rochia, părul, aripile îngerului sunt lungi; din profil, oamenii din fotografii te percep abătută.

Tu-ți dai silința, femeie, să urci atentă la fiecare pas, să nu-ți scrântești vreo gleznă, mama din spate are palmele în formă de scaun: urcă, nu te abate din drum! Toți ai tăi te sprijină, iar îngerul bun luminează treaptă cu treaptă.

Livia Dimulescu

Tags : emanciparea femeiifemeiscaratrairi

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.