close
PersonalitățiPromovate

Dirijorul român Cristian Măcelaru numit în fruntea Orchestrei naţionale a Franţei

Sorin Popa

Dirijorul român Cristian Măcerlaru a fost desemnat să preia direcţia muzicală a Orchestrei naţionale a Franţei. El îşi va prelua misiunea de pe data de 1 septembrie 2021 şi îi va succeda actualului dirijor, Emmanuel Krivine, în vîrstă de 72 de ani.

Cronicarul muzical al cotidianului Le Figaro, Christian Merlin, consideră că această numire este o surpriză. El arată însă că dirijorul român i-a cucerit de fapt, prin stilul şi personalitatea sa, pe membrii orchestrei. Totul a început în septembrie anul trecut cînd, în cadrul Festivalului de toamnă de la Paris, Cristian Măcelaru a dirijat pentru prima dată Orchestra naţională a Franţei. Ca nu cumva acest prim contact să fie o himeră, dirijorul român a fost apoi invitat încă o dată, pentru un nou “test” care s-a dovedit şi el cu totul excepţional, mai ales că era inclus şi Ravel în program, “coloană vertebrală a unei orchestre” scrie Le Figaro.

Dirijorul român a fost reperat datorită carierei sale din Statele Unite unde s-a ramarcat întîi ca violonist. El s-a impus apoi înlocuind cu brio dirijori celebri. Le Figaro furnizează mai multe date din biografia lui Cristian Măcelaru, de exemplu faptul că este originar din Timişoara şi că a fost ultimul născut într-o familie de zece copii. Criticul muzical francez pare să aprecieze că în Statele Unite, unde este de fapt instalată familia Măcelaru, cei doi copii ai cuplului urmează o şcoală franceză.

Dirijorul român a fost recompensat în Statele Unite cu cîteva premii importante. În 2012 i s-a decernat Solti Emerging Conductor Award, iar în 2014 i s-a decernat Solti Conducting Award. El mai este director muzical al Festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, din California, şi recent a fost numit în fruntea Orchestrei simfonice WRD din Köln, în Germania.

(rfi.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.