close
CronicăPromovate

Evenimentul Zilei își va înceta apariția

O alegere imposibilă pentru orice comandant de navă. Reporter de Cursă Lungă

În ultimii 27 de ani, am navigat pe 13 nave și am scris în șase ziare. Dintre vapoare doar despre trei am știință că mai plutesc și unuia i-am pierdut urma. Două au naufragiat iar restul au ajuns la scrap, adică au fost tăiate și date la fier vechi. Dintre ziarele tipărite unde mi-am publicat reportajele mai trăiesc doar trei. Toate sunt în moarte clinică, cu găuri de apă sub linia de plutire, la limita flotabilității. Pe unul dintre ele, Evenimentul zilei, sunt încă îmbarcat ca Reporter de Cursă Lungă. Am făcut două voiaje cu el. Unul de patru ani și o lună, în „Era Cristoiu”, iar pe 1 decembrie se împlinesc zece ani de când navighez din nou pe coverta sa. Mai mult de jumătate din cariera mea i-am dedicat-o acestui brand, cel mai puternic din presa scrisă a ultimelor trei decenii. Numele meu, așijderea sutelor de ziariști care au urcat în arborada redacției, va rămâne pe vecie scrijelit cu briceagul pe carena sa plină de scoică și alge. Dar când netul va crăpa aceste nume vor mai fi găsite doar în paginile colecției EVZ din biblioteci. Și atunci ne vom fi dat seama de importanța cuvîntului tipărit.

Comandantul marșului a hotărât, însă, cu inima cât un ghemotoc – ca să salveze echipajul – să sabordeze nava. Numai în locul său să nu fi fost, că a plecat la drum ca simplu mus și a ajuns armatorul unei flote de publicații.
EVZ își va înceta apariția pe print la sfârșitul acestui an. Luminile de navigație vor fi stinse, dar pavilionul nu va fi coborât. O ranfluare pare imposibilă acum, pe o piață a presei de gradul 11 spre 12 pe scara Beaufort, în care se pot pune în pericol atât navlul cât și oamenii. Pe timpul când încă se mai naviga cu vele se punea pe primul loc nava, apoi oamenii. Acum, e invers. Safety first!

Echipajul, însă, va păși pe o nouă punte. Una virtuală, dar cu care a mai luat contact în ultimii ani. La fel ca, în 1939, când cei de pe vechiul bric Mircea se urcau pentru prima oară la bordul actualei N.S. Mircea, pe 1 ianuarie, reporterii de la „Bulina Roșie” își vor lua pixurile și agendele – și eu sacul de marinar cu cele trebuincioase – și se vor îmbarca pe site-ul evz.ro. Voi fi și eu în lista de echipaj, tot ca supercargo, un reporter printre marinari și un navigator printre ziariști.

În 2021, cu binecuvântarea divinităților mele mono și politeiste, voi duce legendara „Bulină Roșie”, la capătul lumii, într-o circumnavigație istorică, de aproape un an de zile, la bordul la fel de celebrului „bric” Mircea. Atât doar că reportajele mele nu vor mai mirosi a cerneală tipografică ci a apă de mare și, sper, vor deveni virale pe internet.
Fair winds for all of us!

(Mihnea Petru Pârvu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.