close
Agenda culturală

Expoziția ȘTEFAN LUCHIAN ÎNTRE TRADIȚIE ȘI MODERNITATE la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Vernisaj: joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00

Durata: 15 septembrie 2017 — 5 noiembrie 2017

Locul: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989 nr. 115

Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ vă invită joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00 la vernisajul expoziției Ștefan Luchian între tradiție și modernitate, deschisă în perioada 15 septembrie — 5 noiembrie 2017, la sediul muzeului din str. 31 August 1989 nr. 115, Chișinău.

Expoziția este organizată din inițiativa comună a Muzeului Național de Artă al României și a Muzeului Național de Artă al Moldovei, rezultat al unei mai vechi dorințe de colaborare între cele două țări. Selecția cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative lucrări ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de creație și marchează astfel trecerea a o sută de ani de la dispariția artistului.

Format inițial în ambianța academistă a școlii de la București, dar fascinat de timpuriu de maniera nouă de a picta a lui Grigorescu, Luchian își continuă pregătirea la München și apoi la Paris. Aici frecventează nu doar atelierele academiste ci și expozițiile artiștilor contemporani și se familiarizează cu ideile care circulau în mediile artistice. Puternicul filon realist al lucrărilor cu tematică socială (La împărțitul porumbului, Mahalaua Dracului, Ghereta din Filantropia) este urmat de unul de natură lirică ce străbate atât unele peisaje (Peisaj cu trei căpițe) cât și, mai ales, naturile statice cu flori (Anemone, Trandafiri, Scara cu flori). Selecția nu putea trece cu vederea faimosul Autoportret, subintitulat sugestiv și modest, ‘un zugrav’.

Parcursul expozițional urmărește astfel nu doar evoluția cronologică a tematicii ci și calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcată de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice și tonale îndrăznețe, de o picturalitate cuceritoare a graficii.

Cele 26 de lucrări selectate recreează sugestiv parcursul de excepție al unui artist care reprezintă magistral începuturile modernității românești, constituind o întâlnire demult așteptată.

Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac și Elena Olariu și o cronologie realizată de Ilinca Damian însoțește expoziția.

Tags : ION LUCHIANmuzeul de artapictura

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.