close
Actualitate

FAIR MediaSind: Reacție internațională dură împotriva dezmembrării sectorului Cultură și Mass-Media

n urma apelului făcut de Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind, cele mai mari organizații internaționale din domeniul Cultură și Mass-Media — Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor, Federația Internațională a Muzicienilor și UNI Media, Entertaiment & Arts — au transmis marţi, 13 iunie 2017, o scrisoare deschisă premierului României, Sorin Grindeanu, prin care își exprimă dezacordul față de intenția Ministerului Consultării și Dialogului Social de a desființa sectorul Cultură și Mass-Media.

Semnatarii scrisorii consideră că ‘o asemenea decizie unilaterală și brutală de a dezmembra sectorul Cultură și Mass-Media ar încălca drepturile fundamentale de liberă asociere și de negociere colectivă stabilite prin convențiile fundamentale ale OIM. De asemenea, aceasta contravine în mod direct principiilor și angajamentelor stabilite în 2016 în ‘noul start pentru dialogul social’, în care Comisia Europeană și Consiliul European îndeamnă statele membre să ‘sprijine îmbunătățirea funcționării și eficacității dialogului social la nivel național, astfel încât acesta să conducă la negocieri colective și la crearea unui spațiu adecvat de dialog ale partenerilor sociali.’

De asemenea, instituțiile internaționale susțin că ‘atașarea arbitrară a profesioniștilor care lucrează în subsectoare precum muzică, teatru sau presă la alte sectoare cu care aceștia nu au prea multe în comun, ar slăbi considerabil vocea lor și ar submina capacitatea acestora de a-și proteja drepturile. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, cu cât mulți dintre ei își îndeplinesc atribuțiile în cadrul unor relații de muncă foarte fragile și precare, cu salarii foarte scăzute.’

În finalul scrisorii, EFJ, FIA, FIM și UNI MEI solicită Guvernului Grindeanu să respingă proiectul anunțat de Ministerul Consultării Publice și Dialog Social și să mențină sectorul Cultură și Mass-Media în forma actuală.

Vă prezentăm în continuare textul integral al scrisorii transmise premierului Sorin Grindeanu.

Departament Comunicare FAIR MediaSind

București, 13 iunie 2017

Dl. Sorin Grindeanu, Prim Ministru al României

Bruxelles, 13 iunie 2017

Domnule Prim-Ministru,

Organizațiile semnatare reprezintă sindicatele lucrătorilor din cultură și mass-media (inclusiv FAIR-MediaSind, în România) din toate statele membre ale UE și țările candidate. Împreună, ele constituie delegația lucrătorilor din cadrul a două Comitete ale Dialogului Social European sectorial, pentru sectoarele Artele spectacolului (FIA, FIM și UNI MEI) și Audiovizual (EFJ, FIA, FIM și UNI MEI), sub coordonarea Direcției Generale de Ocupare a Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene.

De zeci de ani, EFJ, FIA, FIM și UNI MEI au reprezentat jurnaliști, muzicieni, actori, dansatori, tehnicieni și alți lucrători din domeniul artelor, divertismentului și mass-media ca un sector coerent, nu numai la nivelul UE, ci și la nivel internațional al OIM.

Ca urmare, suntem extrem de preocupați de anunțul de dezmembrare a sectorului Cultură și Mass-Media făcut de către Ministerul Consultării și Dialogului Social al României, fără consultarea corespunzătoare a sindicatelor în cauză. Atașarea arbitrară a profesioniștilor care lucrează în subsectoare precum muzică, teatru sau presă la alte sectoare cu care aceștia nu au prea multe în comun, ar slăbi considerabil vocea lor și ar submina capacitatea acestora de a-și proteja drepturile. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, cu cât mulți dintre ei își îndeplinesc atribuțiile în cadrul unor relații de muncă foarte fragile și precare, cu salarii foarte scăzute.

O asemenea decizie unilaterală și brutală de a dezmembra sectorul Cultură și Mass-Media ar încălca drepturile fundamentale de liberă asociere și de negociere colectivă stabilite prin convențiile fundamentale ale OIM. De asemenea, aceasta contravine în mod direct principiilor și angajamentelor stabilite în 2016 în ‘noul start pentru dialogul social’, în care Comisia Europeană și Consiliul European îndeamnă statele membre să ‘sprijine îmbunătățirea funcționării și eficacității dialogului social la nivel național, astfel încât acesta să conducă la negocieri colective și la crearea unui spațiu adecvat de dialog ale partenerilor sociali’. De curând lansatul Pilon Social European al Drepturilor Sociale subliniază importanța dialogului social. În plus, această inițiativă ar crea în mod inevitabil numeroase situații conflictuale, prin privarea acestor numeroși lucrători de dreptul lor legitim de a fi reprezentați corect și eficient. Prin urmare, vă solicităm să respingeți decizia anunțată de Ministerul Consultării Publice și Dialog Social și să mențineți sectorul Cultură și Mass-Media în forma actuală.

Cu respect,

Ricardo Gutierez Dominick Luquer Benoît Machuel Johannes Studinger

Secretar General EFJ Secretar General FIA Secretar General FIM Președinte UNI MEI

EFJ — European Federation of Journalists | http://europeanjournalists.org

FIA — International Federation of Actors | http://www.fia-actors.com

FIM — International Federation of Musicians | https://www.fim-musicians.org

UNI-MEI — UNI Media, Entertainment and Arts

Tags : Agentii de stiriComunicat de presaMass MediaPolitica internationalaPolitica nationalaPresasocietateŞtirile zileiUniunea Europeana

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.