close
Apocrife profane

Mai poate și merită oare salvată Uniunea Europeană? O viziune de pe Sena

Într-o rafală fulminantă, transmisă în nu mai puțin de 22 de limbi, Președintele Emmanuel Macron a radiografiat rapid, înaintea alegerilor europarlamentare, răurile mai mult sau mai puțin ascunse pe care le acuză, în acest moment, construcția comună europeană.

Documentul nu are aerul unui simplu mesaj conjunctural, de circumstanță. Dimpotrivă, actualul lider francez pleacă de la o premisă ce denotă mâhnire, dar nu resemnare: ”Nu avem dreptul să fim somnambulii dintr-o Europă vlăguită”. Conștientizând pericole majore și inerente pentru continuitatea stilului de viață de pe continentul nostru, liderul francez îndeamnă mai degrabă la o sporită vigilență în fața corului de sirene de pretutindeni care seamănă mai mult îndoiala în privința realizărilor trecutului, dar chiar și resemnarea multora care nu mai cred în vreo miraculoasă vindecare rapidă a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, manifestul transmis cetățenilor se referă la un așa-numit ”moment al renașterii europene”. Evident, cele trei mari mize pe care le implică parcursul european după 1957 ar fi libertatea, protecția și progresul. Sunt mai degrabă valori cu tentă și conotație filosofică, nu doar politică. Autorul crede mai curând într-o democrație a regulilor ferme, care nu poate închide ochii în raport cu ”orice discurs de ură și de violență pe internet”. Chiar pledează explicit pentru crearea unei noi agenții europene care să repereze din timp și să combată derapaje care mai târziu ar putea deveni greu de tratat, ca în cazul altor mari puteri, inclusiv SUA.

Atunci când invocă ideea de protecție, el se referă nu doar la siguranța națiunilor, ci și la asumarea unor ”obligații de responsabilitate”, precum și ”de solidaritate” referitoare la refugiații politici, mai ales. Altfel spus, închiderea într-o ”Europă fortăreață” sau construirea de noi ziduri în jurul frontierelor, precum a făcut regimul Orban în Ungaria, nu pot fi soluții temeinice, ci doar pură propagandă ultra-populistă. Propagandă pe care însă, până în prezent, UE nu s-a mobilizat destul de elocvent pentru a o stăvili. De acum înainte, planul francez prevede negocieri mult mai dure și mai fățișe cu partenerii economici majori pentru ca, la final, rezultatele economice să devină mult mai palpabile pentru fiecare cetățean în parte.

În partea finală a mesajului, Macron propune și instituirea unui Consiliu European al Inovației la nivel comunitar care să dețină ”un buget comparabil cu cel din Statele Unite” pentru a împiedica un declin al competitivității în cadrul Pieței Unice Europene. Totodată, în același context, sub elanul rezultatelor semnificative ale dezbaterii naționale pentru redresarea Franței pe care tot el o inițiase, liderul de la Palatul Elysee lansează ideea unei Conferințe pentru Europa care ar avea misiunea să formuleze o așa-numită ”foaie de parcurs pentru UE”. La această consultare lărgită ar urma să participe, în mod excepțional, toți cetățenii motivați care să poată fi în dialog direct cu reprezentanții universităților, cu liderii partenerilor sociali și chiar cu aceia ai cultelor religioase și cu inspiratorii spirituali cu cotă de notorietate. În această privință, în pofida impasului Brexit, Macron postulează ideea că și britanicii își vor găsi până la urmă un loc onorabil în angrenajul european, fără să dea însă detalii sau soluții în privința acestei întrezărite reașezări strategice.

Îndemnul final al mesajului face apel la ceea ce numește ”valori de progres” comune ale tuturor europenilor. În fapt, poziția prezidențială înclină mult balanța către o re-examinare a realizărilor de până acum dintr-un unghi al lucidității pro-active pe care a propovăduit-o deja cu multe decenii înainte chiar mentorul său, filosoful Edgar Morin.

Sever AVRAM

Comentariu la: https://www.caleaeuropeana.ro/renasterea-europeana-scrisoarea-lui-emmanuel-macron-pentru-500-de-milioane-de-europeni-tine-de-voi-sa-decideti-daca-europa-va-fi-mai-mult-decat-un-episod-in-istorie

Tags : Emmanuel MacronSever AvramUniunea Europeana

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.