close
PersonalitățiPromovateTabăra Sculptură

Florin Toma: ”Este excepțional de interesant și de plăcut ceea ce s-a realizat aici, la Ploiești”

Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană – Ediția a V-a (Ploiești 2022)

Scurt interviu cu Florin Toma, scriitor, critic de artă, redactor la revista ”Viața românească” 

Reporter: Domnule Florin Toma, ce șansă să vă întâlnim acum, la finalul lucrărilor! Bine v-am regăsit! Eram siguri că nu veți lipsi!
Florin Toma: Bine v-am găsit! Sunteți neschimbați, deși ne aflăm la a V-a ediție.
R.: Cum apreciați operele artiștilor de la această ediție? E drept, mai e nițel de șlefuit, apoi amplasarea pe socluri, dar configurația este stabilită.
F.T.: În privința a ceea ce am văzut: lucrările sunt la fel de interesante, de provocatoare ca la edițiile precedente, tot în linia a ceea ce aș numi excepționalismul acestui parc: și de distracție, și de muzeu în aer liber. Este excepțional de interesant și de plăcut ceea ce s-a realizat aici, la Ploiești. Este, de fapt, după părerea mea, o recunoaștere tacită, care stătea demult ”închisă”, a unei realități importante a orașului. Orașul acesta avea nevoie de un act de cultură deosebit, cum este tabăra aceasta. Într-adevăr, o realizare formidabilă, și de fapt lucrările din tabără pot fi incluse într-un parc de sculpturi cum puține sunt în lume. Am fost de curând la Fundația Maeght din Saint-Paul-de-Vence, unde există o colecție de sculpturi a marilor artiști care este neschimbată. De fiecare dată când te duci, găsești aceleași lucrări, cu aceleași personaje, cu aceiași autori, de o strălucire formidabilă. Vreau și cred că ar fi bine să se ajungă și aici, prin strădaniile administrației orașului, strădaniilor oamenilor de cultură…

Petre Mogoșanu ”desenează” tot Universul

R.: … ale susținătorilor noștri, în genere…
F.T.: … din Ploiești. E un act de recuperare artistică foarte important.
Revenind la ceea ce vedeți în spatele meu, cele trei lucrări ale celor trei artiști sunt aproape terminate, sunt aproape finisate pentru expoziția de duminică. O să ”pornesc” de la stânga la dreapta: Petre Mogoșanu, Maxim Dumitraș și Constantin Țînteanu. Ceea ce vedeți aici, în spate, este o lucrare excepțională a lui Petre, care adună tot ce poate fi mai frumos în stilul lui. Surprinderea dinamicii prin ideea de șlefuire a marmurei. Cu linii care conduc spre alte linii și forme care conduc spre alte forme, în tentativa, tendința de a ”desena” tot Universul.

”Max Dumitraș reușește să aducă cerul pe pământ” 

R.: Vine lucrarea lui Maxim Dumitraș, care ne-a oferit o frumoasă surpriză: un ansamblu monumental. Iată că și ploieștenii au un ansamblu monumental, nu doar gorjenii. Cu diferența că noi, ploieștenii, putem spera la mai multe și realizate de artiști diferiți.
F.T.: Ceea ce este foarte bine. Lucrarea lui Max este o structură verticală, în ideea a ceea ce el ne înfățișează, de pildă, într-un ciclu care se numește ”Pieta”. Este o simplificare, o esențializare, dacă vreți, a celebrei opere renascentiste. Este, în viziunea lui Max, o nouă structură verticală care poate să susțină cerul, iar alăturată celorlalte două lucrări din edițiile precedente, creează un triptic extrem de captivant. Părerea mea este că reușește să aducă (un lucru formidabil!) cerul pe pământ. Deci coborârea cerului pe pământ. Este pariul pe care îl câștigă, de fiecare dată, Maxim Dumitraș. 

Constantin Țînteanu și dinastia chineză 

R.: Urmează lucrarea unui ”debutant” aici: Constantin Țînteanu.
F.T.: Cât despre cealaltă lucrare, a lui Costel Țînteanu: acesta este un soi de uomo universale, dacă vreți. Costel Țînteanu este critic de artă, este pictor, este curator, și iată, în sfârșit, că este și un sculptor deosebit, un sculptor cu o idee interesantă, cu acest ”Turn” al lui, un turn care-și susține tăria și vigoarea prin gol, prin incizia care trece dincolo, prin tunel, prin aer. Aerul de-acolo este un aer special, îmi amintește de ceea ce se spune despre vasele chinezești din nu știu ce dinastie, a căror valoare constă nu doar în lucrarea în sine, în ceea ce înseamnă metamorfozarea, culorile, desenele. Nu doar în asta, ci și – paradoxal – în aerul de dinăuntru. Valoarea unei astfel de piese stă și în aerul de dinăuntru, care participă la edificarea lucrării și o aduce din istorie în fața noastră. Așa este construit ”Turnul” lui Constantin Țînteanu.
Acestea au fost observațiile la cald, pentru că următoarele – și mai aplicate – le voi publica în ”Viața românească”.
R.: Un cuvânt de despărțire…
F.T.: Mai departe, nu pot să urez decât succes acestei inițiative – repet – unice pentru Ploiești, pe care o doresc repetată cu strictețe, cu tenacitate și cu același ritm al valorii.

                                                                                   Interviu realizat de Leonida Corneliu Chifu 

 

Addenda

Scurtă lecție de privit 

R.: Ne-ați oferit o veritabilă lecție de privit. Ați scris cărți despre arta privitului. Dvs. afirmați că orice lucrare trebuie privită pieziș. Este foarte interesantă această versiune asupra privitului. Câteva cuvinte despre privitul pieziș, despre felul în care trebuie să ne postăm, situăm în raport cu o operă de artă.
F.T.: Ne postăm în raport cu un tablou, în special, sau o operă exact cum ne postăm noaptea cu spatele pe pământ și fața la cer, atunci când privim stelele, și dincolo de senzația de năuceală pe care ți-o provoacă spectacolul grozav al abisului vertical, dincolo de toate astea, dacă vrei să privești o stea de gradul doi sau trei, nu trebuie să te uiți la ea direct, ci într-o parte. și-atunci descoperi, de fapt, strălucirea ei ascunsă. Așa se întâmplă și cu opera de artă. Opera de artă trăiește prin privire, se potențează prin numărul de privitori. Ați văzut că, de pildă, marii caizi ai planetei își cumpără și-și ascund lucrările în seifuri. Ei, alea nu mai au valoare! Alea încep să-și disipeze valoarea, să diminueze. O operă de artă trebuie privită. Pe urmă, dacă știi să privești într-o parte, găsești marile calități, marile virtuți pe care numai autorul le știe. Cam asta ar fi.
R.: Vă mulțumim și așteptăm cu sufletul la gură comentariile dvs. din ”Viața românească”.
F.T.: Mulțumesc foarte mult! (L.C.C.)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.