Astăzi (27 mai 2023) se împlinesc 70 de ani de la trecerea la Domnul a lui Gheorghe Jimboiu, reprezentant de seamă al studenților din Brașov.

Acesta s-a născut în data de 20 octombrie 1921 în localitatea Vela, județul Dolj. Rămas orfan de tată încă din copilărie, Gheorghe s-a înscris la liceu în Brașov. Aici a intrat în contact cu Frățiile de Cruce, organizație anticomunistă, motiv pentru care a fost arestat de regimul Antonescu în 1941, fiind trimis pe frontul anti-sovietic.
După 23 august 1944 a fost eliberat, reușind astfel să ia bacalaureatul și să se înscrie la Academia Comercială din Brașov. Acesta este rearestat în 1948 din cauza poziției sale de lider al Centrului Studențesc Brașov, calitate în care și-a manifestat în mod repetat atașamentul față de crezul anticomunist. A fost reprezentant al studenților din anul III de la Academia Comercială, iar în plan cultural a activat în Societatea Academică ,,Andrei Mureșan” a studenților de la Academia Comercială. A fost secretar al comitetului de conducere a acestei societăți studențești, fiind propus în funcția de vicepreședinte. Deoarece Societatea a fost ulterior anexată UNSR (organizație pro-comunistă a studenților), Gheorghe Jimboiu a fost văzut de autorități drept un ,,element dușmănos”.
A fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, trecând prin ,,experimentul Pitești”, după care a fost transferat la Sanatoriul-Penitenciar Târgu-Ocna, unde i-a cunoscut pe Valeriu Gafencu, arhimandritul Gherasim Iscu, Aristide Lefa și Ioan Ianolide. A fost mutat apoi la Caransebeș, Gherla și Aiud, unde a murit din cauza relelor condiții de detenție cu puțin timp înainte de a fi eliberat. A fost îngropat în Râpa Robilor, alături de sute de intelectuali și studenți anti-comuniști.
,,Cea mai frumoasă figură de la Târgu-Ocna, după Valeriu, a fost Gheorghe Jimboiu. […] La început s-a distins atât prin ţinuta lui demnă, cât şi prin strădaniile sale sufletești. […]
După ce s-a eliberat a intrat la facultate şi s-a impus cu autoritate atât printre colegi cât şi printre profesori. Când lua cuvântul la seminarii era ascultat cu luare-aminte. Profesorul Victor Jinga şi-l făcuse amic. Era apropiatul şi altor profesori. […]
În anii 1944-1949 Gheorghe conducea studenţimea din Braşov. Se pregăteau de luptă contra comuniştilor. La primul val de arestări din 1948 a scăpat vigilenţei Securităţii. Erau vremuri tulburi. Mulţi tineri au luat atunci drumul munţilor, constituindu-se în grupuri de partizani. Viaţa în munţi era grea. Ţara era înfierbântată şi gata să se răstoarne dar avea nevoie de ajutor din afară, care însă nu a venit. De multe ori eroismul românilor a fost zidul de apărare al Europei, când împotriva barbarilor, când împotriva turcilor şi acum venise rândul ruşilor. Eram însă sub ocupaţie rusească şi fără sprijin militar. Nu era de conceput o acţiune contrarevoluţionară. Fără a avea nici o ieşire, românii au fost arestaţi în valuri. Întemniţarea lor a anihilat orice rezistenţă în popor şi astfel s-a putut construi socialismul.” (Ioan Ianolide, Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă, Editura Christiana, București, 2006, pp. 151-152)
#istoricamiscariistudentesti #martiriimiscariistudentesti #cenaclucultural #ligastudentilor
Via Liga Studenților – LS Iași
Editor: Liviu Ioan Manole