Gheorghe Văsii – 75
Prin ianuarie 1998, prof. Gheorghe Văsii era antrenor de șah la CSȘ Ploiești. Activitatea sa în domeniu era cunoscută în lumea sportivă a județului, mulți dintre elevii săi obținând în timp rezultate notabile la nivel județean, național și chiar internațional. Personal, când am lucrat în presa locală, am scris despre activitatea sa.
De ce ne-am raportat la ianuarie 1998? Deoarece, constatând că trăiește o viață interesantă, profesorul demult plănuia să-și țină un jurnal, dar a tot amânat. Acum, regretă că atât a pregetat… Dar, în ziua de 3 ianuarie 1998, a spart gheața. De atunci datează primele consemnări.
Trezirea, călirea, ”bărbierirea”
Ce tip de activități sunt notate preponderent în jurnalul lui Gheorghe Văsii? Toate. ”Ce fac, la cât mă scol dimineața, la cât mă spăl ș.a.m.d”.
Să luăm ziua în care l-am întâlnit pe profesor: 5 ianuarie. S-a trezit la 6:00 (de două ori pe săptămână, când merge la Izvoarele, unde predă șah copiilor de la Școala Generală din localitate, se deșteaptă chiar la ora 5 – n.r.), apoi a început ”călirea” de dimineață, spălându-se ”treptat” cu apă rece, operațiune pe care o efectuează, vreme de o jumătate de oră pe zi, din… 1965!! Apoi, gimnastică: flotări, genuflexiuni, răsuciri… Și se face ora 7:00. Nu sare – firește! – peste îndeletnicirea de fiecare zi a oricărui bărbat: bărbieritul. Apoi: mâncatul. Își controlează mapa cu documente, mai dă un telefon, se îmbracă, iar la 8,15 iese din casă.
Gheorghe Văsii seamănă cu Immanuel Kant
Până aici, un program de o rigurozitate înspăimântătoare. După cum Kant, marele gânditor, părăsea în fiecare dimineață la ora 7 incinta casei sale, obligându-și vecinii să-și potrivească ceasurile când se producea acest eveniment, vecinii domnului Văsii știau când este 8,15. Cu deosebirea că filosoful german nu și-a trădat niciodată obiceiul, el nepărăsind niciodată Koenigsberg-ul natal, pe când antrenorul ploieștean pleca frecvent la turnee disputate dincolo de granițele Ploieștiului.
În a treia zi de consemnări a vărsat cafeaua pe el
La ora 9 (uneori, nițel mai devreme), ajungea la club. În 5 ianuarie, ziua la care ne referim acum, a perfectat ultimele documente în vederea plecării – cu cei mai buni elevi ai săi – la Călimănești, unde, în acele zile, se desfășurau semifinalele Campionatului Național de Șah.
La ora 10:00, a fost la cofetăria din apropiere, fosta ”Cio Cio San”, pentru a servi o cafea. La 10:10, a reușit s-o verse peste jurnalul său ajuns la – doar – a treia zi. La 10:30, s-a întâlnit, pentru a le oferi ultimele informații referitoare la activitatea secției de șah pe care o păstorește, cu domnul Ioan Oprescu și cu cel care semnează
Leonida Corneliu CHIFU
P.S.1. După ora 11, când ne-am despărțit, nu știu ce a mai făcut profesorul în restul zilei.
P.S.2. În treacăt fie spus, domnul Văsii, care nu era deloc bătrân, dorea să-și scrie și memoriile. Modelul său este Salvador Dali, care și-a scris mai întâi memoriile și abia după aceea și le-a trăit.
P.S.3. Între timp, în 2012, Gheorghe Văsii a primit onorantul titlu de ”antrenor emerit” ”Emeritul” (n. 16 aprilie 1946) s-a pensionat la 65 de ani, dar a continuat să lucreze până la 71 de ani. Însă, din păcate, a abandonat lucrul la jurnal. ”Nu mai scriu la jurnal, pentru că nu mai am activitate profesională zilnic. Acum mă trezesc când vreau. Nu mă mai trezesc la 5 sau 6 dimineața”.