close
Documentar

Ierusalim, tărâmul păcii – reportaj VIDEO

Eternitatea înseamnă Ierusalim. Așa începe cea mai importantă pagină din cartea lumii. Răsfoim un nou capitol din călătoria în Israel: tărâmul păcii. Ierusalimul, Oraș Sfânt pentru evrei, creștini și musulmani, te copleșește cu emoția pelerinilor veniți din toate colțurile lumii.

Pentru evrei este locul gloriei lui David și a Templului lui Solomon. Pentru creștini este orașul lui Iisus, al crucificării și Învierii, iar pentru arabi este al treilea loc sfânt, după Mecca și Medina, unde Mahomed s-a înălțat la cer.

Unul dintre cele mai venerate locuri din Ierusalim este Biserica Sfântului Mormânt, unde au dreptul să slujească toate confesiunile creștine și de unde an de an vine Lumina Sfântă.

Pașii ne poartă și spre Zidul Plângerii, loc sacru pentru evrei, pentru că reprezintă tot ce a mai rămas din al doilea templu al lui Solomon. Indiferent de religie, șirurile de pelerini se opresc aici pentru a-l atinge și a lăsa un bilețel cu rugăciunile lor. Mare parte din zidul lung de 480 de metri este în subteran, iar credincioșii coboară și aici să se roage. În acest loc descoperim și cea mai mare piatră folosită vreodată în construcții, ce cântărește 570 tone și datează de acum 2.000 de ani. Rugăciunile și cântecele continuă fără oprire, chiar și noaptea.

Când începe o nouă zi, mergem pe urmele istoriei mai recente, la Muzeul Holocaustului, cel mai mare din lume. Aici sunt milioane de foi de mărturii cu ajutorul cărora, până acum, au fost identificate 4,7 milioane de victime din cele 6 milioane. Mai multe fotografii ale acestora sunt expuse aici, pe colina aducerii aminte.

Lăsăm Ierusalimul în urmă și ne îndreptăm spre Masada, cetatea lui Irod. În doar o oră ajungem apoi la impresionanta fortăreață, situată la marginea de răsărit a pustiului Iudeei. Ascensiunea pe platoul muntelui pe care a fost ridicată se face cu telecabina, iar sus rămâi fermecat de frumusețea locului.

Am admirat apoi o altă minune a naturii, Marea Moartă, cel mai jos punct de pe pământ, aflat la 427 de metri sub nivelul mării. Are o salinitate de 34% și este imposibil să te îneci, iar turiștii fac aici adevărate pelerinaje de sănătate. Admirând priveliștea, se zărește în depărtare tărâmul Iordaniei.

Plecăm spre muntele Sodoma pentru o experiență cu jeep-ul, iar în deșert găsim plin de priveliști uluitoare, în continuă schimbare. Munți, stânci și dealuri de cretă stau alături de platouri și canioane adânci, imagini care ne conving că fiecare pagină din cartea lumii merită citită.

Reportajul video poate fi vizionat pe pagina de Facebook, precum si pe canalul YouTube.

Agerpres

Tags : documentarierusalimreportajtemplul sfant

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.