close
Apocrife profane

Cum justițiarul Ghiță pune umărul la apoteoza celui de-al treilea Ierusalim

Markus Ayrer [domeniul public]

Motto: ”Marele Dumnezeu, de la care avem existența și Coroana noastră, luminându-ne, îmi arată mie a privi spre poporul rusesc ca fiind chemat a stăpâni în viitorime toată Europa” 

Testamentul lui Petru cel Mare

Reapariția, în prim plan, a omnipotentului afacerist prahovean Sebastian GHIȚĂ nu pare deloc nici meteorică, nici conjuncturală.

Mai multe intervenții ale unor lideri din opoziție, precum și mai mulți comentatori au susținut în ultimele zile că reintrarea acestuia, din exil, în campania pentru alegerile europarlamentare are tâlcul mai profund al completei devualări a noii axe geo-economice create via Ierusalim între regimul Trump și Kremlin, cu anumite ramificații către Belgrad și București. Nici alegerea unui partid ultra-naționalist și populist (PRU), pentru care candidează în fruntea listei, nu pare deloc întâmplătoare. Liderul acestui partid, care, modest, s-a mulțumit cu locul II, nu este altul decât fostul Deputat Bogdan DIACONU, un personaj politic frecvent elogiat la Moscova și cu clare apetențe rusofile. Discursul de tip pariotard, justițiarist și izolaționist pe care cei doi au ales să-l profeseze dă impresia unei copii miniaturale în oglindă, a stilului de tip ”America first!”, dar și a stilului cazon și triumfalist al actualului premier israelian.

În fapt, scindarea de pe scena politică devine o modă tot mai contagioasă în lume, de când alegerile pentru Casa Alba și s-a produs și celebrul Brexit în coadă de pește. Statele par tot mai anemiate decizional, tot mai scufundate în smârcurile unor infinite controverse cu iz sulfuros, iar democrația aritmetică însăși și-a pus îndeajuns în relief limitele și vulnerabilitățile. Avem de-a face mai mult cu grupuri de interese comerciale și economice cre își dispută cumva haotic supremația, însă torpilează indirect toate convențiile și cutumele stabilite anterior prăbușirii URSS. Victorios, până în prezent, nu doar în plan retoric, apare mereu Vladimir PUTIN, care a reușit în ritm rapid să-și poziționeze, după model Orban, agenți de influență redutabili în mai toate capitalele central-est europene.

La modul practic, trăim nu doar un fel de cacofonie postmodernă, ci și culegem roadele subminării statului de drept și chiar a bazelor dreptului roman pe care se fonda, cât de cât, moralitatea spațiului public în lumea occidentală postbelică.

Prin urmare, manierele și tipurile de sfidare a instituțiilor pe care continuă să-l practice fugarul Ghiță se corelează destul de clar, frapant de coerent, chiar, cu mișcările de forță ce au loc în plan mai larg, pe scena internațională. Orice breșă generată în sistemul parlamentului european, de pildă, ar putea accelera disoluția unității europene și ar grăbi, cumva, agonia UE însăși, în cursul acestui proces. Dacă ne-am uita, din când în când, la programele RTV, televiziunea aparținând în continuare grupului lui Ghiță, ne-am da lesne seama de nu doar de proporțiile fanfaronice ale propagandei de tip Sputnik, dar și de magnitudinea constantă a atacurilor contra ”europenității” României, făcute, pasămi-te, dintr-un așa numit spirit patriotic, care îi animă, de la distanță, deopotrivă pe el, dar și pe Elena Udrea, frații Mazăre ori, mai nou, fostul deputat Cristian Rizea, care și-a ales mai semeț pentru refugiul său chiar teritoriul SUA.

Iată că mai niciuna dintre predicțiile apologetului Francis Fukuyama despre ”sfârșitul istoriei” nu s-a prea adeverit. Poate că istoria prezintă tot mai mult un aer crepuscular, dar acesta nu seamănă cu apusul vechilor iluzii dominatoare în lume, ci mai degrabă cu o explozivă entropie la nivel decizional și cu efecte tectonice dezastruoase pentru raționalitatea și echilibrul societăților așa-zis avansate din acest moment. Doar războaiele și-au schimbat forma și stilul de propagare, devenind tot mai hibride, iar psihoza colectivă generând pregnant sentimentul că ne îndreptăm mai degrabă spre o ”psiho-dramă colectivă” ce devine, involuntar, un război cotidian al tuturor contra tuturor.

Sever AVRAM

Comentariu la: https://www.mediafax.ro/politic/sebastian-ghita-primul-candidat-pe-lista-pru-pentru-alegerile-europarlamentare-17906241

Tags : alegeri europarlamentareierusalimmoscovaPutinSever AvramTrump

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.