Președintele american, Donald Trump, intenționează să anunțe în zilele următoare că Statele Unite ale Americii recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, și că se gândește serios la modalitatea de îndeplinire a promisiunii făcute în timpul campaniei electorale, de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.
Potrivit unor informații proaspete, președintele Trump se gândește de mai mult timp la acest lucru, din considerente ce țin de politica internă, în primul rând ca urmare a presiunilor recente ale Partidului Republican și ale creștinilor evanghelici.
În acest scop, Trump și personalul de la Casa Albă se gândesc la o soluție pentru a evita semnarea, pentru a doua oară, a unui act de amânare a mutării ambasadei SUA din Tel Aviv, la Ierusalim.
Președinții proveniți atât din Partidul Republican, cât și din Partidul Democrat, au reînnoit la fiecare șase luni, timp de ani de zile, cererea de amânare, ignorând astfel o lege emisă ca urmare a ordinului autorităților de la Washington cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.
În timpul campaniei sale electorale, Trump a promis că va muta ambasada SUA „în capitala veșnică a poporului evreu, Ierusalim”.
În timp ce Israelul nu mai are nicio speranță că un președinte american va îndeplini, în cele din urmă, promisiunea de mutare a ambasadei, Donald Trump a luat o serie de măsuri foarte diferite de cele ale administrațiilor anterioare.
În luna mai, Trump a sosit la Zidul Plângerii din Ierusalim, devenind astfel primul președinte american în funcție care a vizitat vechiul loc sfânt al evreilor.
Se pare că apropiații lui Trump i-au recomandat să facă anunțul mutării ambasadei, în viitorul apropiat.
Între timp, una dintre ideile des vehiculate se referă la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului în contextul aniversării a 70 de ani de la declarația de independență a Statului Israel, ca prim pas spre anunțarea, de către administrația americană, a inițiativei sale de pace între Israel și palestinieni.
Comunitatea americană de informații ar putea să-l avertizeze pe Trump cu privire la posibilele implicații negative ale unui astfel de act, mai ales în ceea ce privește pericolele de securitate care ar putea apărea și cărora ar trebui să le facă față ambasadele americane din întreaga lume.
Zvonurile despre planificatul anunț al președintelui Trump au dus la proteste vehemente din partea regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea, care a declarat, în timpul vizitei sale în SUA, că „mutarea ambasadei americane la Ierusalim, în acest moment, va avea repercusiuni grave asupra situației din lumea palestiniană, arabă și islamică”.(Yedioth Aharonot)
EvZ.ro