close
Apocrife profane

Sperietoarea ”evreului rătăcitor” sapă la edificiul Europei

Evreul rătăcitor de Gustave Doré

De ceva ani, dar mai ales de ceva luni, ura față de evrei a ajuns să se exprime în mai multe țări europene, din Vest sau din Est, la modul fizic, o recrudescență a violenței fără precedent care amintește inevitabil de perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Autorul articolului din Politico.eu, care este Director al Uniunii Europene pentru Iudaism Progresist din Bruxelles și Cercetător Asociat la Centrul pentru Studii Politice Europene, susține că ar exista forme destul de diferite de anti-semitism între Est și Vest. De pildă, în Franța s-a ajuns la hărțuieli și violențe fizice mult mai frecvente, ceea ce determină tot mai frecvente repatrieri ale copiilor din familiile evreiești în Israel, dar chiar și plecări în masă ale unor familii întregi. La această greu previzibilă situație ar fi contribuit, în mare măsură, și slăbiciunea curentelor centriste în Europa, ca și posibilitatea identificării unui consens între partidele democratice tradiționale.

Pericolul însă este apreciat ca fiind mult mai amplu decât de ordin fizic și momentan. Ar fi vehiculate, din nou, vechile stereotipuri cu privire la șarlatania evreilor din mediul financiar sau generalizarea unei conspirații mondiale, o împingere spre globalizare forțată a căror țapi ispășitori sunt văzuți de mulți lideri europeni, precum Viktor Orban, multimilionari de origine evreiască, precum Soros.

În realitate, ceea ce se întâmplă în lume cu acest fenomen are o puternică legătură și cu triumfalismul grosier și decizionismul brutal pe care Donald Trump le pratică spre a impune, sfidător, mutarea ambasadelor în vechea capitală istorică – Ierusalim. De complezență sau nu, mai ales lideri ultrapopuliști sau extremiști îi câtă în strună președintelui american, dar mai mult în speranța unei anemieri a unității UE și a unei implozii haotice, convenabile în mod clar mai ales lui Putin. În genere, antisemitismul se combină tot mai mult, pe nesimțite, cu politicile contra drepturilor omului, cel puțin așa cum acestea au fost acceptate după destinderea dintre Est și Vest din anii ’70. De asemenea, acerba criticare a așa-numitei ”corectitudini politice” din Occident, merge mână în mână cu denunțarea vehementă a sionismului, fapt reliefat și denunțat de președintele francez Macron.

Așadar, există nuanțe și nuanțe de la un stat la altul, iar în România, la fel ca și la Budapesta, liderii aflați acum la putere au început să așeze pe același plan ”batjocorirea” națiunilor din Est cu presupuse politici abjecte pe care Comisia Europeană le-ar profesa împreună cu masonii, alte grupuri conspiraționiste, culminând cu asocierea imaginii lui Soros cu aceea a președintelui Juncker. Altfel spus, într-o epocă a urii, a exaltării falselor soluții, se manipulează neadevăruri sau jumătăți de adevăruri din plin, spre a genera în rândul cetățenilor mai creduli exact anxietatea și tensiunea de care este nevoie pentru a inspira frică și supunere oarbă.

Este interesantă remarca finală din autorul citat mai sus, referitoare la paralelismul între bruscarea sau anihilarea valorilor fundamentale de tip occidental cu elanul ultrapopulist din sânul Parlamentului European ce se revendică în mare parte din idei anti-semitice. Menținerea unei protecții rezonabile a comunităților evreiești, câte au mai rămas în Europa, ar fi mai cu seamă importantă pentru ”întărirea și protejarea Europei înseși”. Concluzia merge pe ideea unei diversități și multiculturalități asumate încă de decenii, însă ia mai puțin în calcul presiuni ale globalismului și manipulări pe care le exercită din plin lideri ai finanțelor sau bursei americane a căror descendență continuă să fie cvasi-subconștient asociată cu puterea Israel-ului și cu sionismul, în genere.

Atunci când inechitățile se adâncesc, când crizele se rostogolesc în avalanșă, când este penurie de soluții realiste și pragmatice prin cancelariile vestice, abrutizarea, cultivarea chiar deliberată a resentimenelor și impulsurile barbare ale revanșei sau chiar răzbunării, irump cu ușurință la suprafață – semn că revizitarea fundamentelor iudeo-greco-creștine ar fi mai necesară și mai urgentă decât oricând.

Sever AVRAM

Comentariu la: https://www.politico.eu/article/europe-anti-semitism-surge/

Tags : anti-semitismisraelSever AvramsionismSorosTrump

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.