close
Grupul de la PloieștiPromovate

„ILUZIILE LITERATURII ROMÂNE”

Într-o atmosferă cu iz de grădină umbroasă, unde se întâlneau înaintaşii noştri artişti, luni, 02 iulie, 2018, la Jazz Cafee, Ploieşti şi-au desfăşurat şedința membrii Cenaclului literar „I. L. CARAGIALE”, puțin perturbați, ce-i drept, de un grup de tineri exuberanți, aflat la mesele alăturate. Dar dragostea pentru literatură a învins şi Marian Zmaranda, cu verva lui caracteristică, ne-a ținut, la propriu, cu gura căscată, prin periplurile critice, prezentându-ne cartea lui EUGEN NEGRICI: „Iluziile literaturii române”, ce a fost desemnată „Cartea anului 2008”, de revista România Literară şi fundația Anonimul. O istorie a literaturii române privită din cu totul alt unghi, un curaj de a scrie împotriva miturilor culturale învățate în şcoală sau citite în alte critici, un adevăr dureros, o dezamăgire, dar şi o mare iubire ce se ascunde în spatele sarcasmului tăios. O carte care trebuie citită neapărat, pentru a ne putea rupe întrucâtva de stereotipia iluziilor trecute.
Şedința de cenaclu a continuat cu o scurtă respirație a poeziei lui Valentin Irimia, apoi s-a trecut la lectura propriu-zisă: Maria Udrea -poezie, cu o emoție inerentă a celui ce se dezvăluie pentru prima oară membrilor „de o viață” a Cenaclului I. L. Caragiale. Iar, când ceea ce se citeşte stârneşte discuții aprinse, înseamnă că şi-a atins scopul de a coborî (sau urca) simțirea în sufletele auditorilor, Fintiş Ioan Vintilă, şeful Cenaclului şi responsabilul cu prezentarea presei la fiecare şedință, descoperind mostre de poezie autentică, împlinită cap-coadă, Marian Zmaranda, Oprea Sălceanu dându-i cititoarei unele sfaturi, pentru a fi puțin mai riguroasă cu sine însăşi. În cele din urmă, majoritatea celor prezenți au ajuns la concluzia că în fața lor se află un real talent, cu reale şanse de afirmare pe firmamentul poeziei contemporane.
A urmat subsemnatul, cu un fragment din proza „Trecere obişnuită”. Acelaşi Marian Zmaranda mi-a propus o rupere de ritm în monotonia descrierilor detaliilor, un „altceva”, evident fiind şi el văduvit, ca toți ceilalți, de cunoaşterea întregii lucrări.
În concluzie: o şedință reuşită, în care şi-au însorit spiritele: Fintiş Ioan Vintilă Fintiş, Marian Zmaranda, Alecu Felicia, Cătălin Apostol, Valentin Irimia, Livia Dimulescu, Oprea Sălceanu, actorul Ilie Gâlea, Alice Necula, Nicu Drăgulin, Nae Rus, Ioana Niculea, Florin Manole, Corina Nistor, Maria Udrea, Ioan Corin Culcea.

Ioan Corin Culcea

Tags : cenaclul ploiestijazzcaffe

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.