Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut la sfârșitul lui mai 1996. Colaboram la un post de televiziune (Telecable) și la o publicație (ZIUA – Ediția de Prahova), ambele din Ploiești. La sugestia directorului artistic de la Telecable, am făcut câteva deplasări la Snagov, înainte și după Jocurile Olimpice de la Atlanta, dar și două deplasări la Mila 23, localitatea tulceană în care s-a născut cel mai mare canoist al tuturor timpurilor, unde am realizat mai multe reportaje pentru televiziune. Din nefericire (și în împrejurări pe care nu este cazul să le menționez aici), filmele s-au pierdut. Tot ce a mai rămas în urma acelor incursiuni sunt câteva materiale scrise și publicate în acea perioadă. Dar nu tot ce am scris s-a păstrat. Pe parcursul acestei luni vă voi prezenta câteva texte salvate.
Textul următor este primul publicat de mine în presa scrisă. Era la început în iunie 1996. Pentru siguranță, șeful redacției ”Sport” a considerat că textul trebuie supervizat de un experimentat coleg de-al meu, redactorul Fabio Cârstea, co-semnatar al articolului.
Beverly Hills în variantă românească
Spectacolul sportiv de calitate a lăsat indiferente VIP-urile de la Snagov
Snagov este numele unei localități dar și al unui lac de pe harta României. Este situat cam pe la jumătatea distanței dintre București și Ploiești.
Pe lacul Snagov s-au desfășurat – parcă dintotdeauna – mari regate internaționale și o ediție a Campionatelor Europene de Caiac-Canoe.
În jurul lacului, mai ales după 1989, s-au construit sau sunt în construcție o sumedenie de vile luxoase. Posesorii acestora sunt fără îndoială multimilionari, ba chiar și miliardari. Ei – împreună cu odraslele lor – perturbă uneori desfășurarea antrenamentelor și competițiilor de profil de pe lac.
Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari sportivi ai României, fiind o personalitate arhicunoscută, atât în țară, cât și în restul lumii. Caiacul și canoea, alături de canotaj, au adus de-a lungul timpului numeroase medalii olimpice, mondiale și europene, devenind ramurile cu aproape cele mai mari performanțe din întreg sportul românesc.
Poate acesta este motivul pentru care inegalabilul Ivan Patzaichin – căsătorit cu o concitadină de-a noastră, Georgiana – dorește ca locuitorii de astăzi ai ”Beverly Hills”-ului varianta românească să recunoască valoarea padelei și pagaiei din țara lor. Iar dacă este posibil, chiar să le susțină cu ”puținul” care le prisosește!
Cei 18
Imediat după regata internațională de caiac-canoe, desfășurată în ultimul week-end, la Snagov a fost definitivat și lotul – format din 18 sportivi – pe care România îl va folosi la Jocurile Olimpice de la Atlanta.
Se pare că – în premieră absolută – din cuprinsul acestuia va face parte și o sportivă din Municipiul Ploiești. Este vorba despre tânăra de 20 de ani, Raluca Ioniță, componentă a celor două ștafete feminine de caiac. Colegii ei de lot se numesc: Sanda Toma, Viorica Iordache, Mihaela Bene, Elena Radu, Victor Partnoi, Florin Scoică, Marian Baban, Marcel Glăvan, Florin Popescu, Antonel Borșan, Daniel Stoian, Marin Popescu, Magyar Geza, Romică Șerban, Grigore Obreja, Gheorghe Andriev și Florin Huidan.
La această ediție a Jocurilor Olimpice – pentru prima dată – loturile de caiaciști și canotori vor cuprinde și rezerve.
După spusele antrenorului coordonator Ivan Patzaichin, România poate acoperi – cu 14 sportivi titulari – 11 din cele 12 probe programate în concurs, ”dar concetățenii noștri nu vor participa decât la șapte, cel mult opt dintre acestea, adică numai acolo unde există șanse reale de succes”.
Le urăm sportivilor români ”Vânt bun la Atlanta!”.
Iunie 1996
Leonida Corneliu Chifu
Fabio Cârstea