Cunoscutul cântăreț de jazz, profesor de istorie,dar și jurnalist constănțean, Corneliu Stroe a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la locuința sa, după ce inima i-a cedat, fiind vorba de un posibil infarct.
Născut pe 22 octombrie 1949 la București, Corneliu Stroe a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați percuționiști din România.
Copilăria și adolescența le-a petrecut la Mediaș, unde și-a început și cariera muzicală alături de diferite trupe locale, înainte de a se alătura proiectului muzical Orfeus.
Între 1991 și 2008 a făcut parte din trupa Creativ, alături de un alt nume de referință al jazz-ului românesc, Harry Tavitian. Împreună, artiștii s-au remarcat de-a lungul deceniilor la importante festivaluri de profil din Sibiu, Galați, Ploiești etc.
Corneliu Stroe suferea de afecțiuni cardiace și suferise chiar o intervenție chirurgicală. Starea medicală precară nu i-a știrbit însă din pofta de viață sau din iubirea pentru muzică și spectacol, astfel că a continuat să urce pe scenă și să susțină concerte, în diferite formule, alături de diverși artiști constănțeni.
Puțini știu că artistul iubea foarte tare și istoria, fiind de formație profesor de istorie și numărându-se printre arheologii care au participat la săpăturile de la termele romane. Corneliu Stroe a făcut astfel parte din echipa care a scos la lumină ruinele vechiului Tomis.
Cei care l-au cunoscut și care au cântat pe aceeași scenă cu el l-au descris întotdeauna ca pe un profesionist desăvârșit, inovativ, un artist care a purtat jazz-ul românesc pe cele mai importante scene din Europa. A înregistrat două albume la Londra ș unul în Germania.
Muzica îi curgea prin vene, se spunea adesea despre el, iar această pasiune mistuitoare a fost și elixirul care i-a oferit putere să lupte cu afecțiunile de sănătate care nu l-au ocolit.
Corneliu Stroe a fost un artist complex, iar muzica sa a fost departe de comercial. De altfel și astăzi, fanii acordurilor sale sunt oameni trecuți de prima tinerețe, cei care prin experiența de viață pot pătrunde tainele profunde ale acestui superb gen muzical.
Muzica de suflet a lui Corneliu Stroe i-a adus lui și trupei sale ovații și aplauze furtunoase în special în anii 80 și 90. Din păcate, apetența pentru muzica de calitate a pălit în ultimele decenii.
El însuși spunea despre sine că trăiește fără niciun regret. A urcat pe scenele de jazz ale Europei alături de artiști consacrați ai genului.
Chiar dacă vocația de muzician l-ar recomanda drept un boem, Corneliu Stroe și-a dus existența cu multă responsabilitate, s-a lăsat inspirat și, la rândul său, a inspirat noi generații de muzicieni. Printre cei care vor duce mai departe moștenirea sa artistică este și fiica sa, Roxana Stroe, cunoscută drept una dintre puținele chitariste de blues din România.