Recent, Peterson a făcut o declarație de intenție prin chiar vestimentația pe care a purtat-o.
Canadianul a participat la prima ediție a „Symbolic World Summit” îmbrăcat într-o jachetă inspirată din Schima Mare, athonită.
Peterson a discutat împreună cu inițiatorul evenimentului, Jonathan Pageau și pr. Stephen de Young, preot ortodox, despre teologie și filosofie.
Schima Mare este ultima treaptă a monahismului ortodox, după noviciat și călugărie (schima mică).
Procesul prin care o persoană devine călugăr sau călugăriţă este în mod voit unul lent, deoarece îmbrăcămintea astfel primită este considerată ca fiind semnul unui angajament pe viaţă pentru Dumnezeu, angajament care nu este uşor de făcut. După terminarea perioadei de noviciat, care precedă depunerea voturilor monahale, pot fi parcurse trei stadii ale vieții în monahism. În Biserica Ortodoxă există un singur fel de îmbrăcăminte pentru monahi (cu unele mici variaţii regionale) care este aceeaşi atât pentru monahi cât şi pentru monahii. Fiecărui nivel succesiv îi corespunde o parte a acestui costum, setul complet fiind purtat doar de cei cu rangul cel mai mare, numit din acest motiv “schima mare” sau “veşmântul mare.” Fiecare persoană este liberă să intre în oricare mănăstire doreşte; dar după ce este acceptată de stareţ (sau stareţă) şi îmbracă haina monahală, acea persoană nu se mai poate muta dintr-un loc în altul fără binecuvântarea unui superior ecleziastic.
Cuvântul schima vine din grecescul “σχήμα” (skhēma), care înseamnă formă. Pluralul în greacă este “σχήματα” (skhēmata).
Slujba de intrare în fiecare din aceste ranguri este, de obicei, celebrată de stareţ, dar în unele tradiţii acesta trebuie să fie preot pentru a le putea celebra. În aceste cazuri, dacă el nu a fost încă hirotonit sau dacă mănăstirea este una de maici, un ieromonah va sluji cu această ocazie. Stareţul sau ieromonahul care săvârșesc tunderea trebuie să fie cel puţin în treapta în care se face tunderea. Cu alte cuvinte, doar un ieromonah care a fost tuns în schima mare poate el însuşi să tundă un schimonah. Totuşi, un episcop poate tunde în orice fel de treaptă a monahismului.