close
PromovateRepere

Marcel Guguianu (1922 – 2012)

turismbarlad.ro

Macel Gugianu s-a născut a 28.06.1922 la Bârlad a fost sculptor de talie internațională, filantrop, publicist, membru UAP.

A urmat cursurile unei școli primare din Bârlad și o parte a celor secundare pe care le termină în Galați. În continuare a frecventat cursurile și lucrările Școlii de belle arte din București (1941 – 1945), la clasa lui Corneliu Medrea. A funcționat ca profesor de desen și caligrafie la școlile din Bârlad: Liceul „Gh. Roșca Codreanu”, „Liceul Comercial de băieți”, „Liceul Industrial de băieți” și ca tehnician proiectant la Întreprinderea ”Constructorul” din Bârlad. Între 1954 – 1956 a lucrat la Iași, ocupându-se cu restaurarea unor monumente istorice din Iași și din Bârlad.

Din 1948 participă cu lucrări de sculptură la expoziții anuale și bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

Se mută în București în 1956. A participat la expozițiile din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami.

A fost recompensat cu Placheta de onoare a Bienalei din Napoli ( 1972 ), cu Diploma Senne a Academiei Internaţionale Pontzen ( 1973 ), cu Diploma Benemerenza ( 1975 ), Palme D’Or ( 1975 ), toate trei din Napoli, Medalia de aur şi placheta de onoare a Republicii San Marino ( 1981 ), Premiul I la concursul “Nissida D’Oro” ( 1983 ). Cu ocazia aniversării a 80 de ani de viaţă şi peste 60 de ani de activitate ( 11 iulie 2002 ), a primit înalta distincţie Steaua României în Grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Ion Iliescu, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni

Are o colecție muzeală, care-i poartă numele, la Contess Madelaine din New York. În 1992 s-a creat Fundația „Marcel Guguianu”.

S-a stins din viață pe 12.06.2012 la București, dar a fost înhumat la Bârlad.

A fost membru al Băncii Mondiale.

A  demarat lucrările pentru Complexul muzeal Marcel Guguianu, în zona centrală a orașului, vis-á-vis de Muzeul “V. Pârvan”, care adăpostește impresionanta sa colecție.

În semn de adâncă prețuire față de elevul său, conducerea liceului în care Marcel Guguianu a învățat și predat,a hotărât ca liceul să se numească Colegiul Tehnic ”Marcel Guguianu” Zorleni. De asemenea, vis-a-vis de pavilionul care ii poartă numele, în Parcul ”Victor Ion Popa” s-a montat un bust din bronz a mareului sculptor.

(turismbarlad.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.