close
CronicăPromovate

Melsambria

Melsambria, așa i-au zis grecii cu vreo 500 de ani înainte de Hristos, când au colonizat mica așezare de la malul Mării Negre.

A devenit Mesambria și l-a avut ca patron pe zeul Apollo. 400 de ani mai târziu, romanii au modificat o literă: s-a chemat Mesembria După anul 800, de când a fost cucerit de un han protobulgar al cărui nume l-am uitat, a început să fie cunoscut sub denumirea slavă, Nessebăr.

 

Numele a fost păstrat și pe timpul dominației otomane. In ciuda istoriei zbuciumate, orașul a rămas majoritar locuit de greci până spre 1900 și-n ale căror case părăsite s-au stabilit refugiații bulgari din Macedonia, după războaiele balcanice.

Nessebăr e acum o mică peninsulă fermecătoare. A pierdut 80 la sută din teritoriul pe care-l avea in antichitate, l-a înghițit marea. A rămas un sat inedit, pe care-l străbați la pas dintr-o parte in alta și de jur împrejur, printre ruinele templului și ale vechilor biserici, pe falezele înalte și pe străduțe înguste, printre casele construite in stilul “Marea Neagră”, unde, ca să se apere de vânturile puternice și schimbătoare, localnicii ridicau parterul din piatră și îl completau cu un etaj de lemn, cel mai adesea pin, extins și sprijinit cu arce de lemn curbat. Pentru că solul era stâncos și greu de forat, parterul era folosit drept beci, iar inima casei, cu un salon central, cu dormitoarele dispuse de jur împrejur și cu terase, se muta la primul nivel.

Pescărușii sunt simpatic-obraznici la Nessebăr, se așează cu tupeu pe balustradele teraselor dinspre mare, țipă și pândesc farfuriile. De cealaltă parte așteaptă pisicile. Berea e bună și ieftină și in centru, la o cafenea de la parterul uneia dintre cele mai vechi case din peninsulă, am mâncat cel mai mare sandwich de mic dejun din lume, cu felii de șuncă groase cât degetul și cașcaval fierbinte. Ah, și de pe vest, se vede un apus fabulos. Probabil că de pe partea cealaltă e spectacol la răsărit, dar eu nu-s în stare să mă trezesc la ora aia.

(Oana Costea)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.