close
Agenda culturală

Mihai Vieru despre Ion Stratan

coperta-1-mihai-vieru-stratanPrin diligențele Editurii Muzeului Național al Literaturii Române din București (edituramnlr.ro/) la 11 ani de la dispariția pămînteană a poetului Ion «Nino» Stratan, a apărut o mult așteptată lucrare monografică, „Ion Stratan: despre poezia lui Nino” (la originile ei teză de doctorat), purtînd semnătura universitarului ploieștean (naturalizat, între timp, la Oradea), Mihai Vieru.

„Poetul și profesorul universitar Mihai Vieru ne pune în fața unui studiu atipic. Nu e doar o analiză a operei lui Ion Stratan, ci și o pledoarie, într-o manieră personală, aproape excentrică. (…) Mihai Vieru e o personalitate de mare mobilitate, cu inepuizabile rezerve de entuziasm și, înainte de orice altceva, cu o veritabilă devoțiune față de poezie, pe care o practică în felul său, jucăuș, experimentalist. Dacă ținem cont și de proveniența sa ploieșteană (de unde a migrat tocmai către Oradea), înțelegem ușor afinitatea față de Ion Stratan, și el un poet-histrion din aceeași urbe caragialiană, în care și-a trăit o bună parte din viață.” (Ion Bogdan Lefter)

Așadar, bucuria noastră, a ploieștenilor (și nu numai!), iubitori ai poeziei lui Nino, prieteni și admiratori necondiționați ai poetului, este cu atît mai mare, cu cît luni, 21 noiembrie, la ora 17, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” ( Biblioteca Judeteana Prahova) vom  fi martorii lansării acestui necesar și îndelung așteptat volum, alături de dragul nostru prieten, poetul Mihai Vieru.

Despre autor și volum vor vorbi poetul Ioan Vieru, director al revistei „Contrapunct” și Bogdan Stoicescu, redactor-șef al revistei „Gazeta Cărților”.

(Mulțumiri speciale domnilor Sergiu Filipoiu și Mircea Rogojan pentru sprijinul acordat realizării în condiții grafice deosebite a afișului manifestării) (A.S.)

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.