close
Cronică

O șuetă cu Mihai Mărgineanu

Regretatul meu coleg Mihnea Petru Pârvu de la Evenimentul zilei a stat la o șuetă cu Mihai Mărgineanu, cu vreun an în urmă. Am publicat articolul în ziarul tipărit, pentru că atunci încă existam ca presă tradițională.

Azi, reiau o parte din el din două motive. Primul e cel legat de autor. E parastasul de 40 de zile a lui Mihnea și îl consider ca un omagiu al neuitării pentru un reporter de mare talent.

(Simona Ionescu)


Ardiles din „Las Fierbinți” a lucrat la Evenimentul zilei. Mărturisiri cu Mihai Mărgineanu

Articolul acesta are un schepsis. Adică e publicat cu o intenție. De fapt, cu o dublă intenție, pe care am să o explic. Mihai Mărgineanu, actorul care-l interpretează pe Ardiles din „Las Fierbinți”, are ce povesti.

Am fost colegă cu Mihai Mărgineanu la Evenimentul zilei la începutul anilor 90. Era secretar general de redacție, adică ne desena paginile de ziare, unde și cum să punem articolele. Greu de explicat acum pentru cei care au descoperit doar ziarul tipărit cu ajutorul calculatorului sau ziarul on-line.

Mihai nu a stat foarte mult în redacție. Îl rodea pasiunea lui pentru cântat. Pe care noi, la vremea aceea nu o descoperisem. Dar ne-am trezit cu el artist, un tânăr care avea succes cu muzica lui. Și care azi e o vedetă.

Regretatul meu coleg Mihnea Petru Pârvu de la Evenimentul zilei a stat la o șuetă cu el, cu vreun an în urmă. Am publicat articolul în ziarul tipărit, pentru că atunci încă existam ca presă tradițională.

Azi, reiau o parte din el din două motive. Primul e cel legat de autor. E parastasul de 40 de zile a lui Mihnea și îl consider ca un omagiu al neuitării pentru un reporter de mare talent. Al doilea este legat de personajul Mihai Mărgineanu, un tip interesant, care are ce povesti, iar lui Mihnea Petru Pârvu i-a făcut mare plăcere să stea la taclale cu el.

Iată o mare parte din textul lui!

O șuetă de colecție cu Mihai Mărgineanu pe care „îl iubește femeile” și nu prea

Ardiles din „Las Fierbinți” e un autodidact fermecător. Spontan, șarmant, ai zice că toate muierile se calcă în picioare după el. Mihai Mărgineanu spune că mai degrabă bărbații îl plac mai mult.

Ce e de meserie, la bază, Mihai Mărgineanu? „Ardiles” zâmbește, nostalgic: „Prima meserie a fost de electronist. Da’ n-am devenit inginer, că am picat la facultate cu nota 8.20. A avut viața niște socoteli cu mine… Da’ sunt foarte fericit că am înțeles cum funcționează o diodă și un tranzistor”.

Povestește că a terminat „managementul” la o facultate privată. Dar, ce vroia să se facă când era mic? Că băieții vor să devină pompieri, polițiști, marinari sau aviatori, nicidecum electroniști.

Și, de unde până unde muzică? Cine i-a pus chitara în mână? Iar pică în amintiri. Spune că Cenaclul Flacăra l-a inspirat: „Am fost la câteva spectacole ale lui Păunescu. Erau singurele care se terminau la trei dimineața. Veneam pe jos până în Pantelimon. Atunci am început să cochetez cu chitara. Gagicile te priveau altfel… Și m-a trezit că știu 200 de cântece.

Dar ce fel de muzică e cea pe care o cântă? Se poate încadra într-un anume gen? Că e greu de definit… Se distrează: „Nu sunt afiliat unu-i gen. Că e rock, că e punk, mie-mi iese «șaraiman»”. Cel mai celebru hit al său e „Mă iubește femeile”. Chiar, îl iubesc? Că e mititel și ochelarist?

Se strâmbă de râs: „Nu-i hit-ul meu. E un cântec al lui Iancu Brezoi, de la Iași. L-am preluat din folclorul urban. Cântecul a juns celebru că e simplu… Și, eu am avut o singură dată succes la femei, cu nevastă-mea, care a pus ochii pe mine și mi-a făcut și doi copii”.

Cât la sută din piesele pe care le cântă sunt producții proprii și cât interpretări? Dă din umeri: „N-am nici cea mai vagă idee. Am compus mult… Am șase discuri scoase. Dar pentru «Las Fierbinți» a trebuit să-mi compun singur niște intarsii muzicale. S-a strâns un material destul de mare. Am scos discul «Las Fierbinți» pe care-l fac cadou. Mai am 5000 de bucăți”.

Singurul autodidact din „Las Fierbinți”

La ce emisiuni se uită la televizor? Ce ziare citește, dacă mai citește ziare tipărite? Din spatele său, de pe scenă, bubuie basul. Se încruntă. Dacă spui că ești apolitic ai o problemă. Mă uit la emisiuni politice. Și sunt cel mai șocat de răutatea femeilor din politică! Și mă mai uit la «Las Fierbinți», că abia atunci văd forma finală… Sunt curios să mă văd pe mine că eu nu eram actor. Acolo am învățat cum se dă replica. În afară de mine, în tot serialul, nu e niciun autodidact”.

E pilot pe propriul său avion și va deveni instructor de aviație

Orice om are o opțiune de vot. Cantautorul e de stânga sau de dreapta? Se înfoaie: „ Io sunt de centru-dreapta. Nu mai pot fi nici de stânga total… Da’ stânga trebuie folosită ocazional”.

Trăiește Mihai Mărgineanu doar din muzică sau mai face și altceva? Și dacă da, ce anume? Zice că se poate trăi și din muzică, câtă vreme ai talent și nu „te duci cu capu’”: „Dar mai trebuie să fie ceva… Eu trăiesc și din muzică, da’ și din pilotaj. Am propriul meu avion, un Cessna 172 N. Am aproape o mie de ore de zbor. E ca și cum ai avea în aviația «de linie» 3000. Că noi zburăm jos și pe distanțe scurte”. Spune că, în august, o să termine un modul de instructor și că, probabil, va preda altora din experiența sa. Conchide: „Să faci o meserie dintr-un hobby e idealul!”.

Cât depre „Las Fierbinți”, serialul PRO TV-ului, recunoaște, sincer, că l-a așezat pe o bază solidă a notorietății. Nu că n-o avea dinainte.

Codul de onoare al lui Ardiles

Joacă rolul unui escroc bețivan, Ardiles, în Las Fierbinți. Se regăsește în rolul acela? Și, dacă da, de ce? Scutură din cap, ușor nervos: „Nu! Nu mă regăsesc în personaj. Am încercat să-i dau lui Ardiles un pic de principiu… El nu fură mult, nu ia mai mult decât îi trebuie. Are un anume cod de onoare. El nu-și omoară victima”.

Mai are și alte proiecte de seriale TV? Sau de lungmetraj? Mihai Mărgineanu e sceptic: „Nu, dar sunt discuții. Și nu e nimic nici în faza de proiect”.

Prețul lui Mihai Mărgineanu

Poate să spună Mihai Mărgineanu cât este onorariul său pentru un concert? Că artiștii se cam feresc să dezvăluie aspectul ăsta.

La început o dă de gard: „Habar n-am. Eu tai factura pentru trupa mea. Nu cânt la nunți și botezuri. Nu sunt un cântăreț pe care să-l placă toată lumea. Da’ e adevărat că am cântat la câteva nunți, dar au fost personaje… I-am cântat la nuntă lui Oreste, la Vama Veche. A fost o nuntă «bal mascat»”. Spune că cine vrea să vadă cât îl costă un show cu Mihai Mărgineanu găsește repede pe internet prețul corect. La finalul interviului mi-a arătat factura de la concertul pe care urma să-l susțină la Hard Rock Cafe. Ceva peste 11.000 de lei.

Îl iubesc sau nu femeile?

Nevastă-sa nu-i geloasă pe el? Că se presupune că are fane destule? Chiar, are celebrele „troopies” care urmăresc vedetele peste tot? La urma-urmei „îl iubește femiele”, vorba cântecului său? Se amuză și neagă vehement: „Nu! Niciodată! Fetele vin la concertele mele aduse de iubiții lor. Chiar forțate. Da’ noi pentru ele venim, de fapt!”. Povestește că nevastă-sa, Andreea, nu-i geloasă pe el mai mult ca orice altă femeie de pe lume: „Poate doar intrigată. Nici n-a prea mai fost pe la concertele noastre. S-a săturat”.

(autor Mihnea Petru Pârvu – Odihnește-te în pace, băiete!)

(retetesivedete.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.