close
Actualitate

Paul Goma (1935 – 2020)

g4media.ro

 

Cineva care ne-a mai spalat putin – caci a fost, vai, foarte singur – rusinea în vremea comunismului ceausist. Pentru mine, rar, o voce pe undele scurte, dar suficient de lungi pâna la aproape orice aparat de radio de pe teritoriul RSR, ale Europei Libere. Un scriitor descoperit prin complicitatea bibliotecarilor de atunci ai Liceului “Caragiale” din Ploiesti, neuiatii profesori Paula Petrescu si Nicolae Lipanescu, care stiau la ce se expun împrumutându-mi volumul “Camera de alaturi”, “uitata” de la topit într-un sertar, si el ferit. O constiinta mai mult decât exemplara…

Paul Goma, un des plus importants dissidents anticommunistes roumains, est décédé la nuit passée à Paris. Prisonnier politique pendant la période stalinienne pour avoir manifesté publiquement sa solidarité avec la Révolution hongroise de 1956, il “récidive” sous le régime de Nicolae Ceausescu en soutenant le mouvement tcéchoslovaque “Carte 77”, dont il essaie d’initier une replique en Roumanie. Emprissoné de nouveau et chassé ensuite de son pays par un règime qui a essayé ensuite de le supprimer sans succès même dans l’exile, dans les années ’80. Le coronavirus a réussi, après des décennies, accomplir ce sale boulot.

Biografa oficială: Paul Goma a murit din cauza infectării cu coronavirus

(Arthur Teodorescu – Louvain, Belgia)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.