close
Repere

Preotul Necula: Copiilor noștri li s-au creat limite false; niciun copil nu se crește după rețete

Părinții trebuie să își petreacă mai mult timp cu copiii lor, în loc să le ofere telefoane inteligente, a spus marți, în cadrul unei dezbateri despre educarea părinților organizată în municipiul Sibiu, preotul Constantin Necula.

„Copiilor noștri li se mint limitele, li s-au creat limite false, dovadă că împușcă pokemonii și dușmanii ne bat la porți. Au devenit mai dependenți de curent electric la iphone, nu de mama și tata. Această strategie are și această calitate pozitivă, de a spune tăiați curentul și luați-vă copiii de mână. E un început pe care sper să-l putem continua cu fermitate”, a spus preotul Constantin Necula.

El a afirmat că „situația din țară este mult mai disperată decât pare”, în ceea ce privește copiii.

„Copiii, în mod real, situația din țară este mult mai disperată decât pare la prima vedere. (…) Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Niciun copil nu se crește după rețete. (…) În ciuda faptului că suntem într-un asalt teribil la mama, tata și copilul, constant că dacă nu e mama, tata și copilul, nu prea avem ce educa parental, ci doar între paranteze. Trebuie să fim conștienți, fără niciun fel de ură și fără niciun fel de ironizarea nimănui, sunt lucruri care sunt inalienabile. Una din inalienabilitățile astea ține de paternitate”, a declarat Necula.

Potrivit preotului sibian este nevoie de o strategie națională pentru părinți, dar fără polizarea ei.

„Cea mai bună strategie pe care eu am văzut-o aplicată în România este cordialitatea în intervenția socială. Nicio lege din lumea asta nu ne va învăța să ne iubim unii pe alții. Ori ne iubim, ori nu ne iubim. Pot să dea orice legi vor. Din nefericire, trebuie să evităm cu maximum de responsabilitate orice fel de politizare a strategiilor ce le avem de aplicat, orice fel de ifose instituționale. E vremea să ne suflecăm mânecile pentru că mai e foarte puțin până pierdem tot. Dacă ne mințim în continuare, vom fi într-o debandadă la fel de mare. De aceea, apelul bisericii e simplu: cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați”, a adăugat Constantin Necula.

În calitate de preot și pedagog, Constantin Necula susține o platformă în care ONG-urile să se ocupe de strategia națională pentru educația părinților.

„Ne-am pierdut educația socială. Acesta este adevărul. Ne tapetăm pereții cu diplome, suntem absolvenți de multicursuri, suntem multitasking, dacă vreți cultura educațională, dar suntem tot mai departe de idealul uman pe care ni l-am propus să fim când eram noi înșine copii. (…) Cred că este momentul și o spun cu maximă responsabilitate, să creăm cel puțin între noi, o platformă de sprijin. (…) Fac parte integrantă dintr-un fenomen extrem de greu digerabil care este rezistența la tot ceea ce înseamnă mediocritate, impostură și incultură. Pedagogia nu se face de pe google. (…) Obsesia prostiei este eficientizarea. Deci așa vă veți da seama dacă vă conduce un prost sau un mediocru. Vrea să eficientizeze un sector. Copiii nu sunt un sector de eficientizat, ci sunt un sector de asumat și convertit în favoarea copiilor. (…) Sper ca în strategia de educația părinților să nu uităm și de părinți”, a afirmat Constantin Necula.

I.P.

Tags : copiiparintele neculastrategii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.