Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)
Pentru potolitul foamei
Irina Codreanu, gestionar custode la Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” din Ploiești ne recomandă o rețetă pentru un fel ”ușor, care se consumă cu plăcere.” Înainte de a ne dezvălui rețeta, invitata noastră ne-a rugat ”să nu mă pozați și să nu postați vreo poză cu mine”. I-am respectat dorința.
Ingrediente
- 4 ouă
- 50 ml ulei
- 250 g spanac crud
- sare
- 50 ml lapte
Blenduirea
Acestea, în primă instanță. ”Se blenduiește. Rezultă un amestec de culoare verde.” Se adugă în amestec 250 g făină. Se introduce la frigider 30 de minute.
Apoi se fac clătitele. Se răcesc. Se umplu cu cremă de brânză și Prosciutto. Se introduc iarăși la frigider, pentru cel puțin 30 de minute. După ce le scoateți, apoi se taie bucăți și se servesc.
Tehnica împăturirii
Trebuie menționat, însă, că se împăturesc altfel decât suntem obișnuiți să împăturim clătitele. ”Se îndoaie ambele margini, pe două laturi, apoi pe celelalte. Se taie ca niște rulouri. Clătita iese verde”, ne lămurește Irina Codreanu.
Custodele consumă frecvent clătitele recomandate. ”Dar ultima dată le-am preparat în urmă cu o lună, pentru că n-am prea avut timp de gătit. E sănătoasă și-ți dă senzații de bine.”
Dar de unde are rețeta asta? ”Am luat de colo-colo și am improvizat. Am constatat că are succes. Le-am dat și celor din jur.” Colega ei, Nicoleta Ionescu, restaurator hârtie la Muzeu, confirmă: ”E delicioasă. A adus pentru toate colegele”.
Custodele ne sigură că e o mâncare bună pe orice vreme și în orice anotimp. ”Dar să nu exagerați cu mâncatul. E recomandabilă mai mult pentru potolitul foamei, nu pentru îmbuibare”.
A consemnat Leonida Corneliu Chifu,
care și-a potolit foamea